NA regionalnoj Radio-televiziji Pančevo, koja ove godine obeležava četiri decenije postojanja, nedeljom u podne, odnedavno možemo da pratimo novi, jednočasovni tok-šou, pod nazivom “Lice nacije”. Gosti autora i urednika Marka Milutinovića do sada su bili ministar finansija Siniša Mali, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, književnik Svetislav Basara, Igor Jurić, dr Dobrivoje Radovanović… U emisiji, kaže Milutinović za “TV novosti”, preovlađuju polemički tonovi i nema mehaničkih pitanja.

– Kada već dovedem gosta koji odlučuje o nečemu ili nekoga ko je napravio karijeru, on ima puno pravo da mi odgovori pitanjem. To me uvek inspiriše, jer sam tako neprestano u mentalnom fitnesu – objašnjava Milutinović koji je karijeru započeo na Trećem kanalu, a kasnije je radio i autorske emisije iz turizma, pod nazivima “Volim da putujem” i “Otvorite atlas”. Poslednjih pet godina, Milutinović se nalazi i na mestu odgovornog urednika Produkcije gramofonskih ploča Radio-televizije Srbije.

Kako je došlo do saradnje sa RTV Pančevo?

– Sasvim slučajno. Sedeo sam sa menadžmentom te televizije i rekao im kako imam sinopsis tok-šoua koji bi bio malo tvrđi i oštriji, bez obzira na to ko je gost. Mada je ideja za emisiju moja, ovo je zajednički projekat RTV Pančevo i Televizije Dunav. RTV Pančevo je regionalni emiter, koji pokriva čitavu Vojvodinu, a kroz saradnju sa oko 80 lokalnih medija i celu Srbiju.

* Na koji način birate sagovornike?

– Moji gosti su poznate ličnosti, sa kojima razgovaram o aktuelnim temama, njihovim poslovima, uspesima, planovima. Kroz formu aktivnog intervjua bežim od standarda, jer mi sagovornici svojim odgovorima daju šlagvort za moja pitanja, koja zatim mogu da proširim i na neke životne teme. Potrudiću se da iz prve ruke saznam gde je istina u mnogim njihovim pričama i životima. Radi se o emisiji u kojoj će nekad biti i više gostiju, ako tema to bude zahtevala.

* Zašto ste se opredelili da emisiju radite uživo, i to nedeljom u podne?

– Zato što mi to daje drugačiji doživljaj i drugačiji adrenalin. Posebno mi je zanimljivo što se radi o regionalnoj televiziji, a niko nije odbio gostovanje. Nedeljom u podne je dobar termin, jer nas ne poklapa niko od drugih viđenijih formata.

* Ko ćete ugostiti u narednim emisijama?

– Subotom uveče imamo sastanak redakcije, kada se zajedno dogovaramo koja je ličnost ili događaj obeležio proteklu nedelju. Dešavalo se u nekoliko navrata da događaj sustiže događaj ili da se subotom uveče nešto desi i poremeti nam već dogovorene planove. Zato ne mogu sa sigurnošću da znam ko će biti gost.

* Jeste li prisutni na socijalnim mrežama?

– Zbog prirode posla jesam, ali nisam oduševljen njima. Ne bežim od toga da kažem da su one čak poligon izgubljenih duša. U ovoj trci s vremenom, treba malo usporiti, jer je prirodna potreba ljudi je da se druže i da razgovaraju oči u oči.

* Šta biste poželeli čitaocima u novoj godini?

– Da budu zdravi i nasmejani, jer život je zbir osmeha. Kada me neko pita jesam li srećan, mogu da pričam samo o tome da li sam zadovoljan nekim periodom, jer sreća je kada mi se baš nešto lepo desi. Zato nije bogat onaj koji mnogo ima nego onaj kome malo treba. Što sam stariji, uviđam da sve nevolje dolaze zbog povećanja naših potreba i želja.

ŠTA radite kada vam pretekne malo vremena?

– Volim da sedim sa prijateljima u kafani i pričam o raznim temama, jer me to oplemenjuje. Naravno, ispunjava me i kreativni rad, ali ako je čovek stalno u grču, tu ni od posla ni od života nema ništa. Kafanu nikada nisam doživljavao kao ugostiteljski objekat, već kao društveni forum, na kojem razmenjujem ideje sa prijateljima, pričam o nekim lepim stvarima i ženama, naravno – otkriva Marko Milutinović.

KAKO počinje vaš dan?

– Prvo što uradim ujutru je da se pomolim Bogu, da mi dan prođe tako da se ne ogrešim o nekoga, parafraziram Nikolaja Velimirovića. Jer, čovek mudruje, a Bog odlučuje, kako kaže naš narod, zato treba generalno malo usporiti – kaže Marko.

NA koji način se PGP bori protiv pada društvenih vrednosti?

– Možda ja ne razumem neke nove muzičke pravce, ali moje mlađe kolege, urednici, shvataju sve što se danas dešava. Međutim, nacionalni diskograf nema pravo da povlađuje neukusu i mi u PGP se trudimo da ta kuća zaista bude muzička industrija. Ove godine, PGP RTS obeležava 69 godina postojanja, generacije iza nas su pravile tu veliku kuću, koja danas ima 200.000 numera u svojoj fonoteci. Radi se o muzičkoj kulturi nacije, objavljujemo i dečja izdanja, izdanja umetničke muzike, od Mokranjca, Čangalovića, Hristića, koje nepravedno nazivamo nekomercijalnim, a ona se, naprotiv, vrlo lepo prodaju, tako da smo i direktor PGP Vlada Graić i ja više nego zadovoljni – iskren je Milutinović.

Вечерње новости
Izvor Novosti