Штапска зграда

Једна од најлепших зграда у Панчеву свакако је Штапска зграда, зидана двадесетих година 19. века. Служила је у војне сврхе све до 1892. године када је откупљује Римокатоличка црквена општина. Према плановима грађевинара Карла Хефнера адаптирана је 1894. године у Гранд Хотел “Хунгариа”, коме је после И светског рата промењен назив у “Београд”.

Државе и закупци су се мењали а Хотел је гостима и Панчевцима нудио висок ниво не само угоститељских услуга већ и забавних програма. Овде су одржаване кабаре представе, плесни течајеви, наступали су мађионичари, у рестаурацији је редовно музицирао штрајх-оркестар, а на летњој позорници приказивани филмови.

Фото: Данијела Исаков

Након Другог светског рата објекат је национализован, па је промењена и његова намена. Последњих деценија овде се налазе просторије десетина установа, друштвених организација, политичких партија, адвокатских канцеларија и продавнице. У централном делу зграде ради ресторан “Парк”, једини траг некадашњег хотела, а у приземљу, у просторијама у међувремену усељеног па премештеног Дома ЈНА, отворена је 1976. године Савремена галерија Центра за културу.

 

Ненад Живковић