Štapska zgrada

Jedna od najlepših zgrada u Pančevu svakako je Štapska zgrada, zidana dvadesetih godina 19. veka. Služila je u vojne svrhe sve do 1892. godine kada je otkupljuje Rimokatolička crkvena opština. Prema planovima građevinara Karla Hefnera adaptirana je 1894. godine u Grand Hotel „Hungaria“, kome je posle I svetskog rata promenjen naziv u „Beograd“.

Države i zakupci su se menjali a Hotel je gostima i Pančevcima nudio visok nivo ne samo ugostiteljskih usluga već i zabavnih programa. Ovde su održavane kabare predstave, plesni tečajevi, nastupali su mađioničari, u restauraciji je redovno muzicirao štrajh-orkestar, a na letnjoj pozornici prikazivani filmovi.

Foto: Danijela Isakov

Nakon Drugog svetskog rata objekat je nacionalizovan, pa je promenjena i njegova namena. Poslednjih decenija ovde se nalaze prostorije desetina ustanova, društvenih organizacija, političkih partija, advokatskih kancelarija i prodavnice. U centralnom delu zgrade radi restoran „Park“, jedini trag nekadašnjeg hotela, a u prizemlju, u prostorijama u međuvremenu useljenog pa premeštenog Doma JNA, otvorena je 1976. godine Savremena galerija Centra za kulturu.

 

Nenad Živković