Црвени магацин

По једном извору, саграђен је 1785 године, а по другом (Свирчевић) 1787 године. Турци су 1788 године заузели Панчево али су магацин поштедели од уништавања, мада има података да је реновира у току 1796 године. У сваком случају то је редак споменик барокне архитектуре у Панчеву.

Пристаниште и црвени магацин
Фото: Пристаниште и Црвени магацин

Магацин се налази у близини Тамиша, из разумљивих разлога: превоз жита бродовима. Има приземље и три спрата. Таваница је изграђена у виду чврсте дрвене конструкције која се степеничасто пење ка врху. Са северне и јужне стране има по 4 контрфора, са западне 7 (6+1 који је у структури испада), а са источне 6 (5+1 који је такође у структури испада). Ови контрфори дају грађевини монументалан и масиван изглед. На дужој страни је 13 прозора на два спрата, и то на првом спрату 12 и једна врата. На ужој страни су 7 прозора и 2 врата, и то на првом спрату и у приземљу. Сви прозори су правоуглог облика са решеткама, док су врата масивна и без украса. Има само један димњак.

Од 1907. године магацин је био у власништву Пучке банке, која га је издавала у закуп заинтересованима. Од 1941. до 1944. користиле су га немачке окупационе трупе, а од 1944. био је складише Југословенске народне армије.

Фото: Panoramio & Данијела Исаков