Apoteke

apoteka

Prvu javnu građansku apoteku „Kod crnog orla“ otvorio je Johan Venighofer 1792. godine u kući na uglu ulica Maksima Gorkog i JNA. Neposredno po završetku Drugog svetskog rata, nova vlast je, kao imovinu pripradnika nemačke etničke zajednice, konfiskuje od naslednika Franca Bauera i, nakon punih 150 godina neprekidnog postojanja premešta u Ulicu Žarka Zrenjanina 70, gde je i danas. Lokal, u kome se do nedavno nalazila prodavnica obuće, upravo se rekonstruiše, što znači da nestaje autentični enterijer prve pančevačke apoteke.

Više od četrdeset godina apoteka „Kod crnog orla“ bila je jedina u gradu. Tek 1834. godine Vilhelm Herman von Graf dobija dozvolu od Magistrata da u porodičnoj kući na Velikoj pijaci otvori apoteku, nazvanu „Kod Salvatorea“ ili „Kod Spasitelja“. Apoteka je ostala u vlasništvu Grafovih, koji su je davali u zakup, sve do aprila 1927. godine, kada je kupuje Dejan Srdanović. Nakon što je nacionalizovana juna 1949. godine apoteka je dobila novi naziv – Četvrta narodna apoteka. Postojala je u istom lokalu sve do septembra 1962. godine, kada je, prilikom integracije svih pančevačkih apoteka, ukinuta.

Godine 1878. Fridrih Rada dobija koncesiju i na početku Starčevačkog puta, u kući broj 7 otvara apoteku „Kod zlatnog anđela“ koju 1910. godine otkupljuje Johan Štajner. Posle Prvog svetskog rata vlasnik apoteke postaje mr Svetislav Veriga, koji je preseljava u novi lokal u susednoj kući, u kojem je danas prodavnica obuće „Planika“. Kao i druge apoteke u gradu i ova je nacionalizovana juna 1949. godine, i do zatvaranja, septembra 1962. godine, zvala se Šesta narodna apoteka zatvorenog tipa.

Godine 1910. Đula Palfi otvara apoteku u ovoj kući preko puta Vodne zajednice u kojoj se danas nalazi prodavnica „Pančevka“. Posle Prvog svetskog rata, prodaje je mr farmacije Nikoli Gajiću, koji je 1927. godine premešta u svoju kuću u Ulici Svetozara Miletića broj 11. Nikola Gajić je izgubio život u jesen 1944. godine kao žrtva crvenog terora, a njegova apoteka „Kod Svetog Nikole“ postala je Drugi ogranak. Još uvek radi na istom mestu i u originalnom enterijeru.

Mr Đura Lakić otvara apoteku 1919. godine u Kolarčevoj kući na Maloj pijaci, gde je i danas. Apoteku je nazvao „Kod Crvenog krsta“ da bi joj krajem tridesetih godina promenio naziv u „Kod Svete Trojice“. Nakon nacionalizacije postala je Prva Narodna apoteka.

Godine 1934. i apotekar mr Trišler otvara apoteku „Kod belog orla“ u Ulici Vojvode Putnika. Dve godine kasnije njegova udovica prodaje mr Lazi Popoviću koji je premešta u lokal u kući sa brojem 23 u istoj ulici, današnjoj JNA. Vlasnik ove apoteke, popularno nazvane „Plava“, pred izbijanje rata je mr Steva Mihailović. Posle nacionalizacije apoteka se zove Peti ogranak i ostaće na istom mestu sve do 1983. godine, kada je zatvorena, a u njenom lokalu otvorena prodavnica tekstilne konfekcije.

Nenad Živković