Новац за споменик највећим делом обезбедили су грађани дирнути причом о малом псу који је спасао девојчицу од подивљалог мастифа.

– Пресрећна сам што ће Лео да добије споменик јер ће тако људи заувек памтити да је дао живот да ме спасе – каже Николина Вучетић (10) коју је пре три недеље тај мали јазавичар спасао од напада подивљалог булмастифа.

Храбри пас ће сада добити споменик у Панчевачкој народној башти и то ће бити први споменик у овом граду постављен у част животиње.

– Није толико битно да ли се ради о човеку или животињи, већ је у питању прави херојски чин вредан обележавања. Комисија која се бави именовањем улица и подизањем споменика званично ће потврдити одлуку о подизању споменика Леу, али постоји сагласност и неће бити административних препрека за то. Трудићемо се да помогнемо и изађемо у сусрет вољи грађана – каже Филип Митровић, председник Скупштине града Панчево.

Иницијативу за подизање споменика је покренуло друштво пријатеља животиња “Љубимци”.

– Поносна сам на Леа, али и на суграђане који нису жалили ни времена, а ни новца да би помогли да се наш Лео не заборави. То ми даје веру да још постоје добри и саосећајни људи – каже Биљана Илић (21), власница Леа.

Споменик би требало да буде подигнут у року од 30 дана, а отприлике би у то време Лео напунио две године, па се Биљана радује што ће на тај симболичан начин прослави. Иако се после вести о Леовој херојској смрти породици јавио одгајивач паса са жељом да им поклони јазвичара, Николина каже да још није спремна за новог пса.

– Наравно да бих желела да поново имам пса, али мислим да још није дошло време за то. Узећу другог пса када будем спремна да му посветим сву своју љубав и пажњу – каже Биљана, која још није преболела смрт свог љубимца.

Она и Николина се радују што ће споменик бити баш у Панчевачкој народној башти јер је Лео највише волео да проводи време са децом у природи и једва чекају дан када ће моћи да виде споменик који ће вечно бити сведок приче о псу хероју.

Да подсетимо, малу Николину, док је возила ролере у својој улици, напао је велики комшијски пас, расе булмастиф. Оборио ју је на земљу, ујео за руку и почео да је баца као лутку. Тада је притрчао мали јазавичар Лео, почео да лаје и напада великог пса да би одбранио девојчицу. Изуједан Лео одведен је у ветеринарску клинику, али на жалост, после два дана је угинуо.ити рођендан свог вољеног љубимца.

Извор: Блиц
Блиц