Novoosnovano preduzeće „Pantransport”, koje uskoro zamenjuje gradskog prevoznika ATP, počelo je s nabavkom novog voznog parka, te je tako prekjuče stiglo prvih deset minibuseva „Iveko” (Iveco).

Tokom sledeće nedelje stići će još 16 od preostalih 50 standardnih autobusa. To je jedna od obaveza novog prevoznika, nastalog kao deo javno-privatnog partnerstva konzorcijuma nekoliko domaćih preduzeća i Grada Pančeva, dok je druga obaveza izgradnja nove autobuske stanice na periferiji grada, kako smo već najavljivali.

– Nabavka novih autobusa je deo našeg investicionog plana, kao i ugovorena obaveza koju imamo sa Gradom Pančevom, a koja će ukupno vredeti oko deset miliona evra – kaže za „Dnevnik” direktor novoosnovanog „Pantransporta” Radomir Vidojević, dodajući da će u startu nadmašiti vrednost celokupnog investicionog plana, budući da su u obavezi da izgrade i novu autobusku stanicu s kojom sve treba da dostigne vrednost od osam miliona evra. – Trebalo je da u roku od godinu dana nabavimo svih 60 autobusa, ali mi ćemo to sve uraditi u prvih 30 dana, odnosno do kraja juna.

Svi autobusi će biti zelene boje, koju su napravili vrhunski stručnjaci, mimo postojećih u katalozima, a u znaku ekologije i vojvođanske ravnice, čime novi prevoznik želi da podigne svest o ekologiji, kao i činjenicom da će vozila imati najveći stepen ekološke zaštite i euro 6 dizel motore. Mini busevi su stigli iz Novog Sada, dok će preostalih 50 dovesti iz Turske.

– Od deset mini buseva, osam imaju pogon na prirodni gas, a preostala dva će takođe zadovoljavati euro 6 standarde – pojašnjava Vidojević.

Gradnja nove autobuske stanice je odložena do daljnjeg, jer Grad Pančevo treba da obezbedi uslove koji zavise i od izgradnje određenih puteva koji su, pak, u nadležnosti države.

– Dok ne izgradimo novu stanicu, koristićemo postojeću u Pančevu,

a vozila su nam parkirana na biv­šem depou ATP-a – kaže direktor „Pantransporta”.

Pančevci će, osim najmodernijeg javnog prevoza u Srbiji, od sredine juna, ako sve bude teklo po novom planu, koji je pandemija poprilično poremetila, imati i najsavremeni sistem naplate karata koji podrazumeva naručivanje i kupovinu preko interneta.

Kako bi novi prevoznik mogao nesmetano da funkcioniše, potrebno je pronaći neophodan kadar, na čemu se radi od kraja februara kada je raspisan konkurs na koji se javilo oko 500 zainteresovanih. Među njima su i radnici još uvek aktuelnog ATP-a, ali se očekuje da će se neki, naročito oni koji su pred penzijom, pre odlučiti za otpremninu, kaže za naš list direktor ATP-a Bojan Bojanić.

– Naši radnici su upoznati sa novim uslovima rada u „Pantransportu”, ali još uvek se ne zna koliko će ih pristati – navodi Bojanić i objašnjava da ATP najpre čeka izmirenje svih obaveza kako bi se pokrenuo postupak likvidacije kompanije. – Gašenje ATP-a je velika prednost i rasterećenje za Grad Pančevo, budući da je on stoprocentni osnivač i da se iz njegovoh buyeta finansiramo. Struktura naših radnika je takva da je više od polovine pred penzijom, te će se mnogi, verovatno odlučiti za otpremninu, tako da niko neće ni osetiti sve ove izmene.

Direktor „Pantransporta” Radomir Vidojević kaže da su iz isključivo moralne obaveze posao najpre ponudili radnicima ATP-a, kao i da očekuju da će oko 70 odsto vozača odlučiti da pređe u novu firmu.

– Želja nam je da povećamo konkurentnost i dovedemo najbolje kadrove, ali finalni dogovori o svemu tome čekaju nas sledeće nedelje – zaključuje Vidojević.

izvor : dnevnik.rs

photo : panatransport