ZF Srbija tokom Covid-19 krize sačuvao je zdravlje svojih zaposlenih, obezbedio kontinuitet poslovanja nastavljajući proizvodnju i isporuku, i nastavio sa realizacijom planova na proširenju na lokaciji u Pančevu, rekao je danas za Tanjug jedan od dvojice generalnih direktora te kompanije Milan Grujić.

Grujić, koji je generalni direktor ZF Srbija divizije E-mobiliti odgovoran za upravljanje, pravne i finansijske poslove i komunikaciju rekao je da su očuvani sigurnost i zdravlje zaposlenih i istovremeno obezbeđen kontinuitet poslovanja preko isporuka i podržavanja kupaca u skladu s njihovim potrebama.

“Želeo bih da napomenem da među zaposlenima u ZF Srbija nema zabeleženih slučajeva zaraze virusom Covid-19”, rekao je Grujić i dodao da aktuelne zaštitne mere uključuju primenu strogih higijenskih standarda u fabrici i u organizovanom prevozu.

Uspešnosti primene mera najviše je doprinela, istakao je Grujić, besprekorna disciplina i savesno ponašanje svih članova kolektiva.

Od početka vanrednog stanja ZF Srbija nije prekidao proizvodnju a iskorišćenje kapaciteta u aprilu bilo je 40 procenata.

“Očekujemo da će u maju iskorišćenje biti 70 procenata. Konstantno pratimo i preispitujemo situaciju i aktivno radimo na prilagođavanju proizvodnih kapaciteta stalnim zahtevima naših kupaca i pripremamo se da ispratimo njihove planove i ponovna pokretanja proizvodnih pogona nakon izbijanja virusa”, rekao je Grujić.

ZF Srbija je optimizovao broj zaposlenih koji su prisutni u fabrici i osigurao im preporučenu sigurnu međusobnu udaljenost, a svi zaposleni čije fizičko prisustvo u fabrici nije bilo potrebno da bi obavljali radne zadatke tokom ovog izmenjenog načina rada – organizovani su za rad od kuće.

“Raduje nas da se situacija vraća u normalu i da se planski uspostavljaju regularne funkcionalnosti, a za nas je bitno da smo fleksibilni i da imamo mogućnosti da kupcima isporučujemo proizvode kada im budu potrebni”, rekao je Grujić.

ZF Srbija ostaje na istom kursu koji je započet revolucionarnim razvojem od juna 2018. godine, kaže on i dodaje da je u prvoj godini izgrađena velika fabriku u Pančevu, uspostavljena proizvodnja, formiran tim zaposlenih od 600 ljudi a cilj je da bude preko 1.000 zaposlenih kada fabrika proradi u punom kapacitetu.

“Prateći brzorastuće dinamično globalno tržište električnih vozila, odmah smo započeli i sa širenjem proizvodnog pogona kao i izgradnjom istraživačko-razvojnog centra, što je izgrađeno za manje od godinu dana”, kazao je Grujić.

Dodao je da je u novom, proširenom delu fabrike proizvodnja već započela, a u toku je opremanje prostora za istraživanje i razvoj.

“Fabrika u Pančevu sa preko 65.000 kvadratnih metara ključni je projekat kompanije ZF, dobila je najbolje ocene i predmet je stalnih pohvala naših najznačajnijih kupaca BMW, Volksvagena i Volvoa”, rekao je Grujić.

On je dodao da su upravo takve ocene potvrda uspešnosti strategije i pristupa ZF Srbija koja u Pančevu proizvodi elektromotore, generatore za hibridne i električne pogone, menjače i mikroprekidače.

“Iako imamo raznovrstan portfolio, naš fokus je prvenstveno na električnoj mobilnosti, a vizija ZF je E-mobilnost, koja je jedan od četiri tehnološka stuba razvoja kompanije i potpuno je orijentisana ka budućnosti”, kazao je Grujić.

Dodao je da se u ZF-u svakodnevno pronalaze i nude rešenja za sledeću generaciju mobilnosti i smanjenje globalne emisije zagađenja.

“Upravo iz tog razloga planovi kompanije ZF u Srbiji ostaju pozitivni i fokusirani na uspešan rad velike, nove, sjajne ZF fabrike u Pančevu, sa velikom perspektivom”, zaključio je.

izvor: RTV.rs