Za kršenje samoizolacije pokrenuto ukupno devet postupaka u Pančevu i Vršcu, a četiri suđenja održana su putem skajpa. – Advokat osuđen na šest meseci kućnog zatvora

Na području južnog Banata tokom vanrednog stanja bilo je čak 114 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici. Pred Osnovnim sudom u Pančevu podnet je 81 predlog za određivanje hitnih mera zabrane prilaska i kontakta sa žrtvom, a pred Osnovnim sudom u Vršcu 33 takva predloga. U isto vreme u Pančevu je održano 14 suđenja zbog nasilja u porodici, od kojih su dva pritvorska predmeta, a u Vršcu tri suđenja za ovo krivično delo.

Ove podatke saopštila nam je Biljana Mojsilović, portparol Višeg suda u Pančevu, koji je nadležan za teritoriju celog južnog Banata, gde je tokom vanrednog stanja postupano samo u hitnim predmetima, kao i u svim ostalim sudovima u Srbiji, na osnovu preporuke Ministarstva pravde i zaključka Visokog saveta sudstva.

U Pančevu su pokrenuta četiri sudska postupka zbog kršenja samoizolacije, a u Vršcu pet. Putem skajpa održana su ukupno četiri suđenja.

Prvo suđenje na daljinu u Pančevu održano je jednom starijem advokatu, koji je došao iz Crne Gore odmah posle uvođenja vanrednog stanja i prekršio meru zabrane napuštanja stana. Zbog toga je bio pritvoren u posebnom objektu zatvora u Vršcu, odakle je izneo svoju odbranu putem skajpa. Osnovni sud izrekao mu je godinu i tri meseca zatvora, a kasnije je Viši sud po žalbi preinačio kaznu na šest meseci kućnog zatvora bez elektronskog nadzora, uz ukidanje pritvora.

– Zbog krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije pred Osnovnim sudom u Pančevu pokrenuta su četiri postupka, od kojih je jedan pravosnažno okončan, u jednom je okrivljenom izrečena novčana kazna od 20.000 dinara, dok dva postupka još nisu završena. Pred Osnovnim sudom u Vršcu bilo je podneto ukupno pet optužnih predloga. Tri suđenja su održana putem video-linka, odnosno skajp aplikacije. U jednom pravosnažno okončanom slučaju bila je izrečena kazna od šest meseci zatvora, koji je Viši sud preinačio na tri meseca, a ostali postupci još nisu završeni. Pritvor je bio određen u četiri predmeta, ali je u međuvremenu ukinut i sada se niko ne nalazi u pritvoru za ovo krivično delo – kaže portparol Višeg suda u Pančevu.

Za krivična dela prenošenje zarazne bolesti i nedozvoljena trgovina nije bilo optužnih predloga.

U zgradi pravosudnih organa u Pančevu rade tri suda i dva tužilaštva i zaposleni su se od 11. maja vratili redovnom radu. Zakazana suđenja održavaju se uz sve propisane mere zaštite i zakazuju se nova ročišta.

Predsednica Višeg suda Stanka Simonović ističe da za vreme vanrednog stanja nije bilo obolelih od kovida 19 u pančevačkoj Palati pravde, ali je upravo u petak, posle našeg razgovora, stigao pozitivan test za jednog zaposlenog, koji je zaražen van suda.

– Zaposleni se oseća dobro, a mi smo kontaktirali sa strankama koje su bile na jednom suđenju kome je naš radnik prisustvovao ove nedelje. Oni koji su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženim radnikom poslati su na testiranje. Svi su imali maske i rukavice i održavali fizičku distancu. Preduzimamo sve mere da zaštitimo i građane i zaposlene. Prilikom ulaska u zgradu pravosudnih organa u Pančevu svi su dužni da prođu kroz dezobarijeru, izvrše dezinfekciju ruku, obave bezbednosni pregled, nose higijensku masku i rukavice, kao i da drže fizičku distancu od drugih osoba. Onaj ko se ne pridržava ovih mera biće opomenut, a ukoliko i dalje ne poštuje pravila ponašanja biće mu onemogućen ulazak u zgradu – kaže Stanka Simonović.

Podseća da su građani u obavezi da pravosudnoj straži pokažu poziv za suđenje ili drugi dokument i da navedu razlog dolaska u sud. Zaposlenima su obezbeđene higijenske maske i rukavice, a stražarima i spremačicama zaštitni viziri. Prostorije se redovno dezinfikuju.

U Osnovnom sudu obezbeđena je posebna prostorija za razgledanje spisa, gde stranke mogu da izvrše uvid u predmet pod nadzorom jednog referenta koji nosi zaštitnu opremu. Sve potrebne informacije mogu se dobiti na info-šalteru koji se nalazi na ulazu u zgradu suda.

izvor : politika.rs