Osnovna škola “Đura Jakšić” u Pančevu, jedna je od najstarijih škola u gradu, a gotovo da je bila pred zatvaranjem zbog malog broja đaka i devastiranog školskog dvorišta.

Sada su u dvorištu postavljene nove ploče, urađena atmosferska kanalizacija koja će kišnicu odvoditi iz školskog dvorišta, napravljene su tribine, rampa za invalidna lica, teren za skok u dalj, multifunkcionalni tereni za kolektivne sportove. Hidrantske, elektro i gasne instalacije koje su se nalazile ispod sportskih terena u školskom dvorištu su izmeštene.

Vrednost radova, koji su se odvijali u dve faze, iznosi oko 18 miliona dinara, od čega je AP Vojvodina obezbedila 10 miliona dinara.

Zahvaljujući Strategiji razvoja grada i privrednog razvoja Pančeva, naselje “Tesla” u kojem se škola nalazi, doživelo je veliku ekspanziju stanogradnje, a to je dovelo do naglog uvećanja stanovnika u ovom naselju i većeg broja đaka u školi.

Rade Barjaktarović, direktor OŠ “Đura Jakšić” Pančevo podseća da je zadnjih nekoliko decenija školsko dvorište bilo skoro neupotrebljivo, pogotovo sportski teren, a i ostali delovi dvorišta gde su bile rupe i izbočine, žile, tako da je sigurnost dece dovođena u pitanje.

Sa posebnim zadovoljstvom roditelji su se odazvali da pomognu prilikom uređenja dvorišta kako bi đake u septembru dočekao popuno preuređeno dvorište.

 

Takođe su, zajedničkom akcijom predstavnici Lokalne samouprave, roditelji , zaposleni u školi kao i predstavnici MZ Tesla posejali travu i zasadili tuje. Planirano je da dvorište bude potpuno uređeno do polaska učenika u školu.

Stare slike zapuštenog  dvoršta u OŠ “Đura Jakišić” sada su prošlost.

Posle više decenija  od naredne školske godine 360 učenika biće prva generacija koja neće raditi fizičko samo u fiskulturnoj sali već će moći da igra fudbal, košarku, rukomet  i odbojku jer su napravljeni potpuno novi tereni.

Posle više decenija čekanja da mališani u Đurinoj školi mogu bezbedno da provode vreme i bave se sportom u dvorištu škole, direktor Barjaktarević naparvio je plakat sa zaduženjima za učenike, kako da čuvaju paze i da budu odgovorni za održavanje dvorišta svako odeljenje će imati svoje zaduženje.

Izvor: Srbija Danas