ЗРЕЊАНИН: Друштво за бригу о животињама Баната „Бета” из Зрењанина и још осам сродних удружења из Београда, Новог Сада, Панчева, Сремске Митровице, Крушевца, Краљева и Зајечара затражило је јуче од зрењанинске локалне самоуправе да хитно измени начин рада градског прихватилишта за напуштене животиње, којим руководи Јавно комунално предузеће „Чистоћа и зеленило”. Њихово реаговање уследило је неколико дана након што је београдско удружење „Линк плус” поднело Основном јавном тужилаштву у Зрењанину кривичну пријаву против одговорних за масовно убијање напуштених паса, смештених у том прихватилишту.

По подацима  „Линк плуса”, од 23. децембра 2011. до 1. октобра 2013. године, у прихватилишту је еутаназирано 4.026 напуштених паса, под изговором да су били болесни или агресивни. У удружењу, међутим, сумњају у званично образложење, јер у документацији није прецизирано од чега су животиње боловале, нити да ли су оне које су означене као агресивне прошле обуку и проверу степена социјализације. Такође, у том периоду угинуо је 771 пас, па у удружењу подозревају да животињама није била обезбеђена ветеринарска нега у складу са законом. У допису упућеном зрењанинском градоначелнику Ивану Бошњаку, председнику Скупштине града Радовану Булајићу и члановима Градског већа, друштво „Бета” и остала удружења упозоравају да је у Панчеву, који је сличне величине као и Зрењанин, у прошлој години ухваћен 971 пас, а да су еутаназирана 73, док се у граду на Бегеју годишње усмрти око 2.000.

„Надамо се да су ове ужасавајуће бројке довољно алармантне да их Градска управа препозна као повод за хитан састанак представника наших удружења са градоначелником Зрењанина, најкасније до 17. марта.

У ЈКП „Чистоћа и зеленило” упорно ћуте на последње оптужбе да несавесно воде прихватилиште за напуштене животиње. У овом комуналном предузећу су раније казали да је прихватилиште, од отварања 2005. године, до данас, у многоме напредовало, како технички, тако и кадровски. Више пута је поновљено да град има модерно прихватилиште, као и да би се бројне средине у Србији требале угледати на овдашњи модел решавања проблема паса луталица.  Уз то, речено је да прихватилиште ради у складу са Законом о добробити животиња и да се оне хумано третирају, почев од самог чина хватања, збрињавања, исхране, ветеринарске неге, стерилизације до удомљавања.

Извор: Дневник
Дневник