Zabrinjavajući broj eutanaziranih pasa
  • Home
  • Zabrinjavajući broj eutanaziranih pasa
Zabrinjavajući broj eutanaziranih pasa

ZRENJANIN: Društvo za brigu o životinjama Banata „Beta” iz Zrenjanina i još osam srodnih udruženja iz Beograda, Novog Sada, Pančeva, Sremske Mitrovice, Kruševca, Kraljeva i Zaječara zatražilo je juče od zrenjaninske lokalne samouprave da hitno izmeni način rada gradskog prihvatilišta za napuštene životinje, kojim rukovodi Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo”. Njihovo reagovanje usledilo je nekoliko dana nakon što je beogradsko udruženje „Link plus” podnelo Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu krivičnu prijavu protiv odgovornih za masovno ubijanje napuštenih pasa, smeštenih u tom prihvatilištu.

Po podacima  „Link plusa”, od 23. decembra 2011. do 1. oktobra 2013. godine, u prihvatilištu je eutanazirano 4.026 napuštenih pasa, pod izgovorom da su bili bolesni ili agresivni. U udruženju, međutim, sumnjaju u zvanično obrazloženje, jer u dokumentaciji nije precizirano od čega su životinje bolovale, niti da li su one koje su označene kao agresivne prošle obuku i proveru stepena socijalizacije. Takođe, u tom periodu uginuo je 771 pas, pa u udruženju podozrevaju da životinjama nije bila obezbeđena veterinarska nega u skladu sa zakonom. U dopisu upućenom zrenjaninskom gradonačelniku Ivanu Bošnjaku, predsedniku Skupštine grada Radovanu Bulajiću i članovima Gradskog veća, društvo „Beta” i ostala udruženja upozoravaju da je u Pančevu, koji je slične veličine kao i Zrenjanin, u prošloj godini uhvaćen 971 pas, a da su eutanazirana 73, dok se u gradu na Begeju godišnje usmrti oko 2.000.

„Nadamo se da su ove užasavajuće brojke dovoljno alarmantne da ih Gradska uprava prepozna kao povod za hitan sastanak predstavnika naših udruženja sa gradonačelnikom Zrenjanina, najkasnije do 17. marta.

U JKP „Čistoća i zelenilo” uporno ćute na poslednje optužbe da nesavesno vode prihvatilište za napuštene životinje. U ovom komunalnom preduzeću su ranije kazali da je prihvatilište, od otvaranja 2005. godine, do danas, u mnogome napredovalo, kako tehnički, tako i kadrovski. Više puta je ponovljeno da grad ima moderno prihvatilište, kao i da bi se brojne sredine u Srbiji trebale ugledati na ovdašnji model rešavanja problema pasa lutalica.  Uz to, rečeno je da prihvatilište radi u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i da se one humano tretiraju, počev od samog čina hvatanja, zbrinjavanja, ishrane, veterinarske nege, sterilizacije do udomljavanja.

Izvor: Dnevnik
Dnevnik

mart 12, 2014/ by / in
Comments

Comments are closed here.