Danas je većina pančevačkih kafića otvorena, ali su brojni restorani i dalje zatvoreni.

U Pančevu ima gde da se popije kafa, ali gotova da nema gde da se ruča. Vlasnici kafića i njihovi gosti su jedva čekali ponovno otvaranje lokala, a naročito njihovih bašti, ali su ugostitelji koji vode restorane još prilično rezervisani.

“Čekaju još da se ukine ovo vanredno stanje pa biti malo opuštenija atmosfera, biće ljudi malo i sigurniji. Jer, nije samo otvoriti. Treba i poslovati. Sad nas jeftinije košta da radnici ne rade da budu kod kuće nego da dođu na posao, jer stvaraju gubitke”, objašnjava Luka Vujović, predsednik Opšteg udruženja zanatlija i preduzetnika Pančeva.

Ipak nekolicina vlasnika restorana je otvorila lokale, spremna da izdrži početne gubitke kako bi se vratili u posao.

“Na početku je bilo dosta otpuštanja. Međutim, kad je Vlada donela mere mnogi su odustali od toga da otpuštaju radnike, ali imamo jedan drugi problem. Sigurno u dogledno vreme neće se raditi kao što smo nekada radili. Mi smo, turizam, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, mi smo bili u ekspanziji. Sada, da to postignemo sigurno nam treba dve-tri godine. Najmanje dve-tri godine u najboljim okolnostima, a možda nećemo, vreme se promenilo ništa neće biti kao što je bilo. Tako da moramo biti svi spremni da deo kolača mora da bude mnogo manji”, dodaje Vujović.

Vlasnici jednog od najposećenijih kafića u centru Pančeva nisu otpuštali zaposlene. Uzdaju se u lepo vreme i svoju baštu u kojoj je zbog mera zaštite danas ipak bilo svega desetak gostiju. Zato u prvo vreme ne očekuju naročite finansijske rezultate.

“Nadam se da će lepo vreme zaista to omogućiti, zato što je rad bašte svakako barem nama u odnosu na prostor unutrašnji mnogo veći. Tako da imamo tu mogućnost da izdržimo, na kraju krajeva barem koliko-toliko. Neće to biti u tolikoj meri kao što je bilo, ali za sada i nemamo neka prevelika očekivanja. Mislim da ćemo zadržati barem minimalno. Pa i minimalno mi smo zadovoljni. Kakva je situacija, to je najviše što možemo”, kaže Aleksandra Dabić, vlasnica kafića.

Ugostitelji imaju još dosta nedoumica u vezi s poslovanjem u novim uslovima. Zato Opšte udruženje zanatlija i preduzetnika Pančeva pozva svoje članove da sva pitanja i predloge u vezi s tim upućuju njima, jer je to najkraći put za institucionalno rešavanje problema.

izvor: RTV.rs

photo : Tanjug (Dragan Kujundžić)