Uskoro komasacija u Jabuci
  • Home
  • Uskoro komasacija u Jabuci
Uskoro komasacija u Jabuci

Prvi u nizu sastanaka o sprovođenju komasacije u katastarskoj oblasti Jabuka održan je u utorak, 11. marta, u prostorijama lokalnog Doma kulture, a prisustvovali su predstavnici Gradske uprave, Republičkog geodetskog zavoda, kao i stručnjaci za ovu oblast. Tribinu je, pred stotinak poljoprivrednika, otvorio predsednik Skupštine MZ Živadin Mitrović, a uvodnu reč je imala Maja Svirčević Prekić, članica Gradskog veća zadužena za selo i ruralni razvoj.

Ona je najpre navela da jabučka katastarska oblast obuhvata 4.545 hektara obradivih površina i 680 hektara građevinskog rejona, a potom naglasila važnost sprovođenja komasacije, kao i to da će sve troškove snositi država, ali da, uprkos tome, vlasnike poljoprivrednog zemljišta na taj čin niko ne prisiljava.

Jedan od eksperata za komasaciju Toša Ninkov, profesor na Tehničkom fakultetu, izrazio je zadovoljstvo time što je nakon više decenija počelo uređenje državnih i privatnih zemljišnih teritorija. Istakao je da će za građane u tom procesu apsolutno sve biti besplatno, pa i eventualne promene imovinskog statusa, a samim tim i porezi, takse i ostali troškovi. U koristi je ubrojao i grupisanje parcela, postavljanje vetrozaštitnih pojaseva, kao i uređenje putne i kanalske mreže, koje će ravnopravno finansirati Grad i Pokrajina.

Goran Marinković, konsultant na izradi programa komasacije KO Jabuka, prisutne je u kratkim crtama upoznao sa osnovama komasacije i sa očekivanim rezultatima tako što je prezentovao niz podataka iz sredina u kojima je ovaj proces uspešno okončan, dok je Sultan Feratović, član Komisije za komasaciju KO Glogonj, poručio građanima da ne propuste ovu priliku, jer se niko dosad nije pokajao.

U planu su i nove tribine i na jednoj od sledećih biće formirana komisija koja će sprovoditi komasaciju, a u nju će ući predstavnici jabučkih poljoprivrednika.

Izvor: Pančevac
Pančevac

mart 20, 2014/ by / in
Comments

Comments are closed here.