U Opštoj bolnici Pančevo na lečenju je 220 kovid pacijenata od kojih je troje na respiratoru, izjavio je danas direktor te zdravstvene ustanove Slobodan Ovuka i dodao da je najviše zbrinutih pacijenata iz Beograda, kao i sa područja južnog Banata.

Ovuka je za Tanjug rekao da je u tu bolnicu za dva dana primljeno 120 pacijenata, a da je ukupni kapacitet oko 240 kreveta, kao i da je ostalo dvadesetak slobodnih mesta.

Imali smo tri objekta, koja mogu da prime oko 100 pacijenata, a u utorak smo ispraznili zgradu Internog odeljenja i dobili još oko 150 mesta, rekao je Ovuka.

On je kazao da bolnica raspolaže sa 20 respiratora, a da je trenutno troje pacijenata na respiratoru, dok ostali imaju stabilnu kliničku sliku.

Pacijenti su sa srednjom i težom kliničkom slikom, većina je upućena iz Beograda, a manje od trećine je sa područja južnog Banata, među kojima su i pacijenti iz Vršca jer se Infektivno odeljenje tamošnje bolnice renovira, pojasnio je Ovuka

On je kazao da su u drugom delu bolnice, u hirurškom bloku, sve ostale službe koje po principu hitnosti primaju sve pacijente koji gravitiraju sa područja Pančeva i okolnih opština.

Nikome nije uskraćena pomoć, rade se hitne operacije, zbrinjavaju pacijenti sa malignim stanjima, radi se što je hitno na pedijatriji, internom, neurološkom odeljenju, kazao je Ovuka.

Dodao je da neometano rade i ginekologija i porodilište, kao i služba hemodijalize za razliku od aprila kada su, podseća, pacijenti na hemodijalizi morali da se šalju u Zrenjanin i Smederevo.

Sada su ti pacijenti, koji je 150, ostali u našoj bolnici, ulaze kroz zelenu zonu u bolnicu, postoji lift koji je određen samo za njih, normalno se dijaliziraju, kazao je Ovuka.

On je istakao da je pančevačka bolnica od 9.aprila neprekidno u kovid sistemu i da se isprofilisala kao ustanova koja, kako kaže, može uspešno da leči obolele od kovida-19.

Ovuka je naveo da je zaraženo 12 od 1.220 zaposlenih što je, kaže, minimalan broj tako da bolnica može nesmetano da radi.

Istakao je da bolnica nije imala problema sa bolovanjima i da su iskoristili pauze između udarnih pikova da se osoblje odmori.

Pravimo smene da imaju dva slobodna dana nakon šest sati u skafanderu. Nemamo problem sa popunjavanjem smena, Nismo imali problem sa bolovanjima, sa lažnim bolovanjima, ni sa otkazima. Niko nije otišao iz pančevačke bolnice bez obzira na težinu posla, rekao je Ovuka.

Dodao je da je ove godine bolnica zaposlila oko 40 tehničara i 20 lekara, kao i da je 60 lekara na specijalizaciji.

Ovuka je naglasio da je nošenje maski i držanje rastojanja osnovna epidemiološka mera i da je to jedini način da sistem izdrži dok ne stigne vakcina.

Kovid postoji i te kako. Svi oni koji misle suprotno mogu da dođu i u našu bolnicu , obuku skafander i da ih uvedemo u intenzivnu negu da vide kako izgleda bitka za život obolelih od kovida, naveo je Ovuka.

Izvor: RTV