Zavod za javno zdravlje Pančevo objavio je da od danas počinje sa testiranjem građana na koronavirus i da će cena testa iznositi 8.825 dinara, preneo je Blic.

“Od ponedeljka 18.5.2020. u vremenu 11-13 časova, Zavod za javno zdravlje Pančevo obavlja uzorkovanja za COVID-19 testiranje”, saopštili su iz ZJZPA.

Kako kažu, na testiranje mogu doći svi državljani Srbije koji:

a) ne ispunjavaju indikacije za testiranje o trošku države;

b) svi putnici u međunarodnom saobraćaju koji napuštaju teritoriju Srbije –državljani Srbije koji putuju u inostranstvo, strani državljani koji se trenutno nalaze na teritoriji Srbije, a žele da napuste zemlju;

c) državljani Srbije koji su ušli u zemlju bez negativnog RT-PCR testa, stavljeni u kućnu izolaciju od 14 dana, ukoliko žele da skrate period izolacije;

d) grupni zahtevi lica zaposlenih u pravnom subjektu;

e) sva zainteresovana lica na lični zahtev.

Testiranje će se vršiti u prostorijama Zavoda, tačnije Centru za mikrobiologiju (Ulica 6. oktobra 9, Pančevo), a cena uzorkovanja, testiranja i izdavanja sertifikata je 8.225 dinara.

Kako stoji u daljem saopštenju, izuzeci od obaveze plaćanja testiranja putem RT-PCR testa isključivo zbog potreba putovanja i skraćenja perioda kućne izolacije (uz dokaz koji potvrđuje neku od navedenih kategorija) su:

a) maloletna lica državljani Republike Srbije;

b) studenti-građani Srbije;

c) studenti pripadnici srpske nacionalne manjine državljani susednih zemalja i Slovenije koji studiraju u Srbiji.

Maloletna lica uzrasta do 12 godina čiji roditelji, staratelji ili lice iz porodičnog domaćinstva koje je u pratnji deteta, imaju negativan RT-PCR test ne moraju se testirati pri ulasku u Srbiju.

“Testovi se izvode samo na licima bez ikakvih simptoma COVID-19 (npr. groznica, kašalj) uz dokaz o uplati troškova. Troškovi se mogu platiti i gotovinski u Centru za mikrobiologiju gde se obavlja uzorkovanje. Lica koja imaju simptome COVID-19 ili su imali kontakt sa potencijalno zaraženom osobom trebala bi ostati kod kuće i stupiti u kontakt sa nadležnim lekarom”, saopštili su iz ZJZPA.

izvor : nedeljnik.rs