Predrag još uvek u izolaciji, zbog toga u Beograd prevezen službenim vozilom u policijskoj pratnji

Predrag Đelevski iz Glogonja kod Pančeva, prvi je građanin Srbije koji je posle ozdravljena od COVID-19 donirao krvnu plazmu. Kako kaže u izjavi za 013info.rs, krvnu plazmu je donirao u subotu u Institutu za trasfuziju u Beogradu.

 Pre nedelju dana su me zvali, pa sam prvo bio da uradim kontrolu, da li mogu dam krvnu plazmu, a zatim mi je urađen treći test na koronu koji se radi 21 dan posle ozdravljenja koji je bio negativan, zatim smo se dogovorili da u subotu kada je zabrana kretanja doniram plazmu u Institutu – kaže on.

Dodaje da je sve potrajalo oko sat vremena tokom kojih je davao krv, a koja je prolazila kroz aparat gde je plazma iz krvi odvajana, a zatim se vraćala u njegov krvotok.

Đelevski je do sada dobrovoljno davao krv 15 puta, a bio i ranije organizator takvih akcija po Glogonju tako da mu ovo ništa neobično osim što je malo duže trajalo.

– Svi su bili izuzetno ljubazni, a u jednom trenutku telefonom mi se javila i premijerka Ana Brnabić, što me je prijatno iznenadilo. Zahvalila se, jer će se od antitela iz krvne plazme praviti serumi da pomognu obolelima – kaže on.

Đelevski je u kućnoj izolaciji još uvek, određeno mu je 28 dana od izlaska iz bolnice, pa je nekoliko puta zbog doniranja krvne plazme u Beograd išao službenim vozilom pod pratnjom policije.

Za 15 dana biće u prilici, takvi su medicinski standardi, da ponovo da krvnu plazmu.

– Savetujem svakome ko bude mogao da učini isto i donira krvnu plazmu, jer tako pomaže u ozdravljenju drugih ljudi, inače moja poruka je i dalje da se ostane kod kuće: Poštujte mere, jer ljudi od korone umiru – kaže on.

U svom bolničkom dnevniku, Đelevski je prećutao ime cimera preko koga mu je stigla i prva kafa u bolnicu, a sada se ispostavilo da je to bio predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza.

izvor : Telegraf.rs

photo : facebook : Predrag Djelevski