Вода за пиће у Панчеву је потпуно исправна. То показују и данашњи подаци градског Завода за јавно здравље вода. У пијаћој води у панчевачком водоводу проверавају се и микробиолошки и физичко-хемијски састав, као и боја, мутноћа и мирис воде, казала је за ТВ Панчево директорка Завода Милица Сарић Танасковић.

Вода из панчевачког водовода проверава се у свим насељим местима до које стиже систем панчевачког Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација”. А провере се врше свакодневно.

– У досадашњој контроли нисмо имали узорке који указују на неисправност која би била ризична по здравље. Контрола се врши свакодневно на утврђеном броју места. С обзиром да је ванредна ситуација у делу Србије и да се појавила дезинформација да је вода неисправна, увели смо додатне контроле и суботом и недељом, а иначе се раде током недеље. Резултати се шаљу Санитарној инспрекцији, рекла је Мица Сарић Танасковић, директорка ЗЗЈЗ-а.

Анализа воде подразумева основни микробиолошки преглед воде, њен физичко-хемијски састав, као и боју, мутноћу и мирис воде, односно све оно што је предвиђено Правилником о хигијенској исправности воде за пиће.

– Могу да кажем да је вода на завидном месту што се тиче квалитета и здравствене исправности. То је нешто чиме се Панчевци могу поносити. Искористила бих прилику да подсетим грађане да воду могу безбедно да користе за пиће, а да флаширану воду коју купе доставе онима из угрожених подручја, напомиње директорка Завода.

Извор: ТВ Панчево

TV Pančevo