HIP Petrohemija završila je proces startovanja i počela proizvodnju robe namenjene inostranom i domaćem tržištu, saopšteno je danas iz te kompanije.

Za manje od nedelju dana obnovljena je proizvodnja u fabrici Etilen, a zatim fabrika PEVG i PENG, a kompanija je saopštila da sve petrohemijske fabrike rade stabilno, prema planu proizvodnje.

Petrohemija je imala tronedeljni zastoj u radu koji je iskorišćen za proveru funkcionalnosti i tehnološko čišćenje procesne opreme u fabrikama što će omogućiti nastavak bezbednog i efikasnog rada postrojenja u kontinuitetu na visokim kapacitetima u narednom periodu.

“U HIP-Petrohemiji je neposredno pre zastoja završena realizacija jednog od kapitalnih projekata, kada je u Fabrici polietilena visoke gustine (PEVG) puštena je u rad nova linija sekcije dorade, koja će obezbediti godišnje povećanje kapaciteta fabrike od 25 hiljada tona granulata plastike, što je najveća pojedinačna investicija u HIP-Petrohemiji čija vrednost je 8,5 miliona evra”, izjavio je izvršni direktor Funkcije proizvodnje i tehničke podrške Miša Bulajić.

Dodao je da je oko pet miliona evra godisnje procenjeni ekonomski efekat na poslovni rezultat (EBITDA) zajedno sa novom linijom za pakovanje koja treba da isprati veći kapacitet fabrike.
Investicija je završena u uslovima vanrednih okolnosti usled koronavirusa, a u skladu s merama Vlade i povećanim merama zaštite u kompaniji, za šta najveće zasluge imaju zaposleni angažovani na ovom projektu.

izvor : RTV.rs