Povodom Dana pobede nad fašizmom, ministar rada Zoran Đorđević, predstavnici Ambasade Rusije i kompanije Gasprom položili su vence na spomenik crvenoarmejcima poginulim za oslobođenje Pančeva.

Spomenik se nalazi na ulazu u Starčevo u blizini NIS-ove Rafinerije nafte, na mestu gde je poginuo jedan broj pripadnika sovjestske Crvene armije tokom operacija za oslobođenje Pančeva.

Ministar Zoran Đorđević naglasio je da je antifašizam živ u Srbiji, i da je obaveza današnje generacije da potomke edukuje kako je Srbija uvek bila na pravoj strani.

“Naša obaveza je da sva buduća pokoljenja edukujemo o tome šta se dešavalo na ovim prostorima. Da ih edukujemo da mi nemamo čega da se stidimo, da je Srbija uvek bila na pravoj strani, da je i Rusija uvek bila tu uz Srbiju, to znači na pravoj strani, i da će tako biti i ubuduće“, rekao je ministar.

Denis Kruglov, ataše za kulturu Ambasade Rusije istakao je važnost očuvanja spomen obeležja borcima za slobodu iz Drugog svetskog rata.

“Velika zahvalnost našim srpskim prijateljima, republičkim vlastima, lokalnim vlastima, meštanima, kompaniji Gasprom holding zato što su napravili još jedan korak u očivanju sećanja na naše poginule pretke koji su dali svoj život protiv fašizma i nacizma“.

Osim predstavnika Srbije i Rusije, vence su položili zvaničnici Pančeva i kompanije Gasprom energoholding Srbija čijim sredstvima je obnovljlen spomenik koji su Starčevci podigli pre 75 godina.

“Uvek smo bili zajedno. Zajedno su naši sovjetski vojnici sa jugoslovenskim partizanima bili u borbi s fašizmom, zajedno se sada bormio s korona virusom, zajeno gradimo našu elektranu“, rekao je Aleksandar Varnavski, direktor kompanije Gasprom elektroholding Srbija.

Pančevo je 1944. godine oslobodila 49. Gardijska streljačka divizija Crvene armije kojom je komandovao legendarni sovjetski general Vasilij Filipovič Margelov. U borbama koje su trajale od 2. do 20. oktobra u Pančevu i okolini poginula su 164 crvenoarmejca.

izvor: RTV.rs

photo : Dejan Valek