Ovih dana posla imaju i pčelari koji se pripremaju za bagremovu pašu. Teško organizuju posao u pčelinjaku zbog ograničenog kretanja ali se snalaze. …
Ove lepe i tople dane Vojkan Milutinović provodi u pčelinjaku. Ima oko 200 košnica koje se nalaze na dve lokacije u Pančevu. Sada treba proširiti pčelinja društva i pripremiti se za bagremovu pašu.

“U ovom periodu kada imate i maslačka i dženarike, i kada voće cveta, i koliko vidim voće lepo medi, što vidim po ramovima. Međutim nakon toga ćemo ući u fazu kada sve precveta i dolazi bespašni period, i onda smo prinuđeni da pčele prehranjujemo ili da ih dislociramo odavde”, kaže Vojkan.

Problem pčelara je vreme za rad koje je sada ograničeno, u još većem problemu su oni stariji od 65 godina koji imaju potpunu zabranu kretanja. Vojkan je podneo zahtev za dozvolu, ali kaže da sa pčelama nikad ne znaš, možeš da radiš kada one to dozvole.

“Za dozvole smo svi podneli zahteve ministarstvu, većina nas koji smo mlađi od 65 godina, međutim dobili smo samo brojeve prijava, rezultati još nisu stigli tako da u nekim trenucima dolazimo u situaciju da moramo da kasnimo na dolazak kući jer ne možemo da završimo sve poslove. Treba da vam se pogode vremenski uslovi, kada je vetar, pčele već postaju neprijatne za rad, ne dozvoljavaju da se radi i jako napadaju i bodu, a ako je kiša takođe ne možemo da radimo. Tako i ako dobijemo dozvolu na 2 – 3 dana, to može da propadne zato što ne bismo mogli da odemo na pčelinjak i da završimo sav posao”, napominje Vojkan.

Med je sada jako tražen, cene se nisu menjale. Ipak, zbog trenutne situacije, teško ga je prodati , zato mnogi rade dostavu.

“Nismo pravili nikakve promene što se tiče cena, jedino što imamo veliki problem to je zatvaranje zelene pijace gde smo vršili našu distribuciju i sada kaki bi izašli u susret našim mušterijama i starijima od 65 godina radimo snabdevanje od vrata do vrata, što povećava naše troškove”, kaže Milutinović.

Pčelari su tokom godine u pokretu, i sada im je mnogo teže da organizuju posao, ali se nadaju se da će im bagremova paša koja počinje početkom maja biti medonosna.

Izvor: RTV