Na području Pančeva aktivno je 9 protivgradnih stanica, koje su obezbeđene dovoljnim brojem raketa. Na stanju u radarskom centru u Samošu, koji pokriva područje Banata je 189 raketa, koje je u prethodnom periodu nabavio grad Pančevo, a ove godine iz budžeta izdvojeno je 2 miliona dinara kako bi se dopunile zalihe.

Svakog jutra u 10 sati radarski centar u Samošu vrši prozivku strelaca. Tri puta dnevno im prosleđuju i detaljne podatke o vremenskim uslovima. Kada je kišovito i nestabilno kao ovog proleća strelci su često u pripravnosti i po 24 sata dnevno. Marko Birov, je protivgradni strelac u Dolovu tri godine. Od kada je počela sezona 15. aprila sa stanice na kojoj radi reagovano je do sada jednom.

“Imali smo dejstvo 3. juna kada smo reagovali sa četiri rakete. Tada je čitav grad dejstvovao po mojoj proceni sa nekih 20 raketa. Bio je oblak koji se kretao ka Dunavu tako da smo dejstvovali. Radarski centar Samoš nam daje uputstva, dokle god oni nama ne izdaju komandu mi ne pucamo”, saopštio je Birov.

Strelci su spremni da, po pozivu, izađu u bilo koje doba dana ili noći kako bi sačuvali useve i imovinu.

“Nemerljivo je ovo što se ima i zato i redovno dolazimo i pratimo sve kako bi na neki način zaštitili useve i selo. I sam sam poljoprivrednik i imao sam štetu od grada nekada od koje sam se teško oporavio. Kada dejstvujemo imamo osećaj da smo učinili neko dobro delo i da smo uspeli nešto da spasemo i da smo uradili nešto dobro za selo”, rekao je Milorad Stefanović, protivgradni strelac.

Države za taj posao dobijaju samo 4.000 dinara mesečno, za period od aprila do oktobra. Mnoge lokalne samouprave iz budžeta izdvajaju novac kako bi nabavili rakete i platili strelce malo više. Grad Pančevo ih plaća još dodatnih 10.000 dinara.

“Iz prethodnih godina u ovu godinu preneto je 189 protivgradnih raketa, poslednje četiri godine grad kupuje protivgradne rakete. Trenutno smo u proceduri nabavke protivgradnih raketa za 2 miliona dinara. Neka procena je da je uspešnost dejstava protivgradne odbrane oko 70 odsto”, kazao je Miodrag Milošević, šef odeljenja za odbranu i vanredne situacije grada Pančeva.

Na teritoriji Pančeva ima 9 aktivnih protivgradnih stanica na kojima je angažovano 18 strelaca.

Izvor: RTV