NAJSTARIJA pivara na Balkanu, Vajfertova pivara, Narodni muzej u kojem se čuva jedan od tri sačuvana primerka “Seobe Srba” Paje Jovanovića, parni svetionici na ušću Tamiša u Dunav – samo su neki od razloga da turisti posete Pančevo.

Grad na Tamišu nije nikad bio zona koju su turisti opsedali. Ipak, skromna turistička ponuda Pančeva može biti bolja, jer ovo mesto ima šta da ponudi posetiocima, a kako najbolje može da prizove Beograđane i ostale goste da češće prelaze most, za “Novosti” objašnjava Danijela Mijailović Timić, licencirani turistički vodič.

– Priča o Đorđu Vajfertu, proizvođaču piva, filantropu, dobročinitelju, heroju balkanskih ratova i prvom guverneru Narodne banke Kraljevine SHS posebno je interesantna. Imamo Vajfertovu turu, koja se bavi njegovim životom u ovom gradu – navodi naša sagovornica. – Do kula svetilja na ušću Tamiša u Dunav posetioci mogu doći šetnjom kroz šumu ili plovidbom po reci. Izdvojila bih i gradski katamaran, koji trenutno besplatno prevozi turiste svakog dana.

Prema rečima Danijele Mijailović Timić, vredi posetiti manastir Vojlovicu iz 14. veka, Crkvu preobraženja Presvete Bogorodice, čiji ikonostas je oslikao Uroš Predić, i Crkvu uspenja Presvete Bogorodice, koja ima dva tornja, što nije karakteristika naših crkava.

Kako Beograđanima poseban užitak predstavlja sedenje u kafićima i dugo ispijanje kafe sa prijateljima, pančevački lokali nude mnogo niže cene hrane i pića nego što je to slučaj u glavnom gradu. Od festivala koji se svake godine održavaju u gradu na Tamišu vredi pomenuti “Pančevački film festival”, “Pančevački džez festival”, “Bijenale umetnosti”, kao i poznate “Dane piva” i “Internacionalni karneval” koji se održavaju preko leta.

FILMSKI GRAD

U PANČEVU su snimani čuveni filmovi “Skupljači perja”, “Maratonci trče počasni krug”, “Balkan ekspres”, “Ko to tamo peva”. A Sofija Loren je ovde krajem osamdesetih godina snimala “Mama Lučiju”. Prošle godine je u Staklari sniman film iz bolivudske produkcije.

izvor : novosti.rs