Po podacima od juče, u Južnom Banatu ukupno je bilo zaraženo 130 osoba

 

Pančevoi Kovin dva su nova, manja žarištakorona virusa  u Srbiji, saopštio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada se uključio u jutarnji program TV Prve.

– Da nema tih žarišta u pojedinim delovima Srbije, procenat u testovima bio bi manji. Dogodilo nam se u južnom Banatu, oko Pančeva i Kovina – rekao je predsednik Vučić.

Po podacima od juče, u Južnom Banatu ukupno je bilo zaraženo 130 osoba, od kojih najveći deo dolazi iz Pančeva.

Među osam bolnica koje su pretvorene u kovid-bolnice nalazi se i Opšta bolnica u Pančevu. Ona više ne prima druge pacijente, pa ni one koji su dolazili na terapiju dijalize.

Direktor bolnice u Pančevu Slobodan Ovuka juče je rekao da je reč o srednje teškim pacijentima koji se “zbrinjavaju prema svim protokolima koje pandemija predviđa”.

Kako je dodao, stari pacijenti bolnice potpuno su fizički odvojeni od onih zaraženih korona virusom i takođe imaju neodložnu medicinsku pomoć.

Kako se ponašaju Pančevci

U Pančevu građani mahom poštuju zabranu kretanja, što govore i podaci o malom broju onih koji su uhapšeni jer su prekršili propisane mere. U petak je zatvoren i najveći gradski park Narodna bašta, kuda više građani neće moći da se kreću.

– U prodavnicama nema gužvi, svi nose maske, strah me je kad čujem da smo postali “sedište korone”. Iz kuće ne izlazim, osim kad se ide u prodavnicu, u ono vreme namenjeno za penzionere – rekao je penzioner iz Pančeva za Telegraf.rs.

Sve je počelo u selu Glogonj, ali je tamo sve i stalo

U Pančevu jezaraza počela u selo Glogonj, u kome je zabeležen prvi slučaj korona virusa 10. marta. Reč je o pacijentu koji se zarazio u Nemačkoj, a prve simptome osetio kada je stigao u Srbiju. U ovom selu sa nešto više od 2.000 stanovnika nekoliko ljudi je završilo u samoizolaciji, a preventive radi ostali su tada počeli da se religiozno pridržavaju mera koje je donela Vlada.

Prvi pacijent, mladić iz ovog sela, koji je srećom uspeo da se izleči od korone, objavio je dnevnik svog oporavka, dok je Oliver Petković, profesor matematike i računarstva iz Glogonja, koji se nalazi pod nadzorom zbog korona virusa, uputio otvoreno pismo javnostiu kome je pozvao na solidarnost, ali i zdravorazumsko postupanje.

Kovin

Što se Kovina tiče, prvi slučaj obolelih od korona virusa zabeležen je 5. aprila, dok je u petak 10. aprila, po zvaničnim podacima, još jedna osoba obolela od COVID19.  Koliko je ukupno obolelih od korona virusa u ovim gradovima, saznaćemo danas tokom konferencije u 15 sati.

 

izvor : Telegraf.rs

photo : commonwealth