Jelena Dubovina je 4 godine bez posla. Od Nacionalne službe za zapošljavanje u Pančevu dobila je poziv da učestvuje u obuci pustovanja vune koju organizuje Etno mreža uz podršku nekoliko stranih ambasada, grada Pančeva i zanatskog udruženja „Panonke“.

Obuka traje 4 nedelje. Za to vreme Jelena i još 10 polaznica steći će veštine koje će im omogućiti da se profesionalno bave ovim poslom.

„Na početku je bilo teško jer se prvi put susrećemo sa pustovanjem ali uz pomoć edukatora uspele smo i već došle do nivoa da same možemo da radimo.Meni lično je jako zanimljivo“, kaže Jelena Dubovina.

Polaznice imaju akreditovane edukatore iz udruženja „Panonke“.

„Veliki benefit ove obuke je da polaznice mogu kada završe da se profesionalno bave ovim poslom i da budu ekonomski nezavisne ili da imaju dodatne prihode. To su prepoznale i ambasade Kanade, SAD, Izraela koje su finansirale ovaj projekat koji se paralelno održava i u Sremskoj Mitrovici i Somboru“, napominje Olga Žolnaj Jokanović iz UG Panonke.

„Imam nameru da se bavim time i dalje ,prija mi to da radim.Ne znam da li će i koliko ove rukotvorine moći da se plasiraju na tržištu ali planiram da se uključim u grupu“ Panonke“ i sa njima nastavim saradnju“, kaže Svetlana Đurišić Bogosavljev.

Na obuci su i žene zaposlene u prosveti.

„Na poziv Panonki sa kojima sarađuje naša škola došla sam na obuku.Prvo sam se uplašila kada sam videla koliko traje međutim već treća nedelja se završila ,puno smo naučile. Ja preferiram loptice koje mogu da naučim i decuda prave i ono što je najbolje vuna je antistres“, kaže učiteljica Nataša Nićiforović.

“Ovde se koriste prirodni materijali i to je važno za decu sa posebnim potrebama jer deluje smirujuće i relaksirajuće. Moja namera je bila da njih uključim kako bi mogli npr. kroz pravljenje loptica da vežbaju finu motoriku“, mišljenja je defektolog Ivana Jović.

Obuka pustovanja trajaće do 20 novembra a sertifikati će polaznicama biti dodeljeni krajem godine u prisustvu predstavnika stranih ambasada koje su podržale ovaj projekat.

 

Izvor: RTV