BEOGRAD –

Nema ni jednog potvrđenog slučaja zaraženih korona virusom među 8. 500 migranata koliko ih se nalazi u u 17 centara u našoj zemlji, a za sada nije bilo ni sumnjivih slučajeva, izjavio je Tanjugu komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

On je dodao da su zahvaljujući primeni mera još pre 14 dana migranti u centrima praktično u samoizolaciji

“Organizovane su prodavnice sa potrebštinama u centrima a u slučaju potrebe Western union dolazi da uruči novac”, rekao je on i dodao da se u migrantskim centrima prve mere primenjuju još od 25. februara.

On je dodao da se broj migranata u Srbiji za vreme trajanja vanrednog stanja ne povećava,jer, kako je objasnio, vojska je izašla na granice a i migrant sami se teže odlučuju na pokret zbog situacije oko korona virusa u njima željenim zemljama Zapadne Evrope.

Cucić kaže da je problem prenaseljenost migrantskih centara, a da se on rešava se u skladu sa naredbama u vanrednom stanju.

Kako je rekao u skladu sa naredbama u vanrednom stanju privremeni migrantski centar biće formiran u naselju Čardak.

“Taj centar će poslužiće za adekvatan smeštaj nekoliko stotina migranata, kako bi se rasteretili migrantski centri u Vojvodini, a njegov karakter je izrazito privremen i trajaće najduže dva meseca posle ukidanja vanrednog stanja”, rekao je Cucić.

Čardak je paviljonski kompleks u šumi na obodu Deliblatske peščare u opštini Kovin kojim su više godina upravljale Vojvodinašume.

Izgrađen je kao naselje za radne akcije, dugo godina je bio regionalni centar za obavljanje nastave u prirodi, a zatim su tu bile smeštene izbeglice.

Čardak, koji je kompleks objekat van naselja i na obodu šume, je poslednjih godina povratio svoju rekreativnu i ugostiteljsku funkciju, a povremeno su tu bile održavane i pripreme sportskih ekipa.

Oko migrantskih centara u Srbiji, rekao je Cucić, je prsten vojske odnosno ministarstva odbrane, tu su i svi vidovi policije, a obezbeđena je lekarska i sanitarna zaštita.

On je dodao su sami migranti organizovani, i pomažu u ovoj uslovno rečeno samoizolaciji, koja je veće dve nedelje u centrima u celoj Srbiji.

 

Izvor: RTV