Milojko (42) iz Pančeva kaže da ih za tri sata po pljusku “nabere” i do 50 kilograma. Nema dana da nisam zaradio manje od 2.500, iako moj otkupljivač isplaćuje 60 dinara po kilogramu.

Tmurno i kišovito vreme prethodnih dana iznerviralo je sve one koji su se posle duge izolacije zbog pandemije koronavirusa uželeli šetnje i boravka u prirodi, ali ne i sakupljače šumskih i baštenskih puževa, koji uživaju u sezoni iz snova!

Kad pljusak udari, u našoj zemlji punom parom proradi i otkup puževa od Subotice do Vranja, a cena se kreće od 50 do 80 dinara po kilogramu.

– Kada se pojave crni oblaci, odmah navlačim kabanicu i rukavice, a onda krećem u akciju. Što više pljušti, meni biznis sve više cveta! Evo, već desetak dana se bavim ovim poslom, tačno znam gde puževi iskaču kao ludi! Samo ih trpam u kofu od kreča jer iz nje ne mogu lako da pobegnu. Nijednog dana nisam zaradio manje od 2.500 dinara, iako moj otkupljivač isplaćuje 60 dinara po kilogramu – kaže Milojko.

On ističe da se puževi odmah nakon prvih kapi kiše pojavljuju duž železničkih nasipa, kod plotova, na obodima travnatih jaraka, a kako ističe, kače se i na kamenje.

– Najviše se isplati kada se odmah prodaju jer za nekoliko sati nakon što se pokupe počnu da puštaju vodu i dosta izgube na težini. Plaćanje je u kešu odmah po predaji, što je i najveća motivacija za berače puževa – kaže Milojko.

Počeo otkup puževa u Semberiji :: Dešavanja u Bijeljini ::

Puževi koje Milojko i na stotine berača puževa u Srbiji prodaju, navodi jedna otkupljivačica puževa iz Kragujevca, najviše se izvoze u zemlje Evropske unije, gde kao delikates završe u tanjirima, pripremljeni na različite načine u ekskluzivnim restoranima.

– Od pužara zahtevamo da nam puževe predaju u vrećama od krompira jer nam je tako lakše da ih transportujemo. Sve je legalno, a svi oni koji donesu puževe ne moraju da brinu za isplatu. Ako se potrude, pa očiste puževe od blata, volimo i da častimo koji dinar. Ima onih koji dnevno zarade i 5.000 dinara – kazala nam je ova Kragujevčanka.

Letimičnim pregledom oglasa za otkup puževa, primetno je da sakupljači puževa najviše mogu zaraditi u Vojvodini, a naročito ako svoj plen odnesu u Vrbas, gde cena za kilogram prikupljenih puževa iznosi 80 dinara. Najniža cena otkupa je u Mačvi i na jugu Srbije, gde se za kilogram puževa može dobiti najviše 50 dinara.

Otkupne stanice, kojima je pokrivena čitava Srbija, ove mekušce potom dopremaju preduzećima kojih ima nekoliko u našoj zemlji, a koja se bave preradom puževa. Nebojša Marjanović, zaposlen u prodaji jednog od najvećih preduzeća za preradu puževa u našoj zemlji ističe da se puževi iz Srbije prodaju i u lancima marketa u zapadnoj Evropi.

POTENCIJAL: Zarada od puževa 1,4 miliona dolara

– Srbija ima sreću da je podunavska zemlja, a Podunavlje predstavlja jedno od područja u kojima su puževi najviše rasprostranjeni. Više od 100 zaposlenih u našoj fabrici u Leskovcu svakodnevno radi na preradi puževa, koji se prvo kuvaju, a u zavisnosti od toga da li će završiti kao gotov proizvod u marketu ili u nekom od restorana, zamrzavaju sa nadevom od maslaca i peršuna ili „klot“, a potom vraćaju u kućicu i izvoze – kaže Marjanović.

Skupljači moraju da ispune i ovaj uslov – 28 milimetara najmanje moraju da imaju kućice puževa da bi se legalno sakupljale i prodavale.

Puževi se sve više koriste i u kozmetici za negu lica i podmlađivanje.

Izvor: Srbijadanas