На прузи Београд-Панчево, где су пре око месец дана почели први радови финансирани руским кредитом, пробијено је укупно 820 метара трасе за изградњу новог колосека, изјавио је данас генерални директор Железница Србије Драгољуб Симоновић.

После обиласка радова у близини железничке станице “Панчево главна”, Симоновић је рекао новинарима да је код Панчева пробијено око 700 метара трасе и код Крњаче око 120 метара, као и да почињу радови на градилишту код Панчевачког моста.

Симоновић је рекао да је у Србију данас стигло најсавременијих 35 пружних машина из Русије, које су сада на царини и да ће већ почетком маја бити стациониране у Руми, с обзиром да ће ускоро почети радови на деоници Коридора 10 на деоници Рума- Голубинци.

Први заменик генералног директора Руских Дравних железница “РЖД Интернешнл” Мансурбек Султанов је рекао да се радови одвијају предвидјеном динамиком односно да иду и мало брже, него што је планирано.

Он је истакао да је задовољан сарадњом са Железницама Србије. Султанов је најавио да ће из Русије укупно у Србију стићи 105 машина до августа ове године.

Пројекат модернизације, изградње и електрификације другог железничког колосека Панчевачки мост – Панчево Главна први је пројекат модернизације српских железница који се реализује из руског кредита.

Реч је о деоници дугој 15 километара, чијом ће се модернизацијом повећати пропусна моћ пруге и брзина возова на 120 километара на сат.

Пројекат обухвата реконструкцију постојећег колосека и изградњу и електрификацију новог, другог колосека, као и уредјење железничке инфраструктуре у станицама и на прузи између Панчевачког моста и станице Панчево Главна (Крњача, Овча, Панчевачки мост, Крњача мост и Себеш).

Вредност посла је око 91 милион долара, од чега је око 78 милиона долара обезбедјено из руског кредита, док је око 13 милиона долара, односно 15 одсто вредности кредита, на име учешћа, обезбедила држава Србија.

Извор: Блиц
Блиц