На Панчевачком путу, који је ван насеља, ограничење брзине је 60 километар на сат. То је возачима нелогично и онда не поштују прописе.

Професор Милан Вујанић са Саобраћајног факултета сматра да је требало раније да се уведе видео-надзор и да се обавесте грађани да он постоји.

– Грађани би тако унапред водили рачуна, а то није скупа инвестиција и могла би да спасе многе животе. На Панчевачком путу је и нелогично ограничење брзине од 60 километар на сат, а у питању је пут ван насеља са две траке у једном правцу. Чим возачи виде нелогично ограничење, они га не поштују – наводи професор Вујанић.

Нови очевици погибије девојчице

Поступак против Марка Ђ., возача који се сумњичи да је BMW-ом прегазио девојчицу Анђелу, преузело је Више тужилаштво.

– Откривени су нови очевици несреће који су такође испричали да је возач прошао на црвено док су друга возила стајала. Случај је зато преузело београдско Више тужилаштво јер се више не сумњичи за нехат, већ за намеру – каже извор “Блица”.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да се сви сетимо да нешто не ваља тек кад се догоди трагедија.

– Дете које је изгубило живот на Панчевачком путу је страшна трагедија која не би смела да се понови. Дошло је крајње време да се предузму озбиљне мере. Не морамо да се сетимо само када се догоди трагедија, па онда као нешто радимо месец дана и онда све по старом – упозорава Окановић. Он напомиње да када је у питању безбедност саобраћаја, не сме све да се сведе на рад полиције.

– Да би се изградио најобичнији тротоар да пешаци не буду угрожени, потребно је доста напора, а бирократија пружа отпор. Зато је битна и политичка воља – каже Окановић.

Горан Иванчев, командир за увиђај саобраћајних незгода ПУ Београд, сматра да би камере деловале превентивно: „Сада више не постоји зелени талас, већ постоји ограничење брзине. Пут је покривен патролама, али оне не могу да буду на сваком километру путу“, објашњава Иванчев.

Анђела је страдала док је прелазила пут на пешачком прелазу док је за њу било зелено.

Извор: Блиц
Блиц