Nakon što je prošla opasnost od ozbiljnijeg izlivanja, Tamiš kod Pančeva sada izgleda bolesno. Voda je mutna, zagasitih braon nijansi, neprijatnog mirisa, dok najviše, kažu u dva lokalna ribolovačka udruženja, nailaze na ošamućene i uginule ribe koje plutaju ili ih je voda izbacila na obalu.

Dešava se to u ovom periodu, napominju, sa porastom temperatura kako vazduha tako i vode. Tamiš je spor i sve to pogoduje agresivnom širenju algi koje takođe troše kiseonik za rast, pa ga je nedovoljno za ostali živi svet, a to što voda ima neprijatan miris, ovdašnji ribolovci tumače truljenjem vodenog rastinja. Dalje napominju da to nije pojava samo na ovom delu Tamiša, već je slično zabeleženo i duž toka, a ribočuvari upozoravaju da ovakvu ribu nikako ne treba skupljati.

Prema podacima ribočuvarske službe Ribolovačog saveza Vojvodine, poslednjih dana u vodama Tamiša izmereno je 0,9 miligrama kiseonika po litri vode, što je pet puta niži nivo, dok bi se u normalnim uslovima u ovom periodu vrednosti kretale između pet i 10 miligrama. Zabrinutost ribolovaca ipak ne treba da bude, jer nije reč o masovnom uginuću riba već se dešava da se uginula i ošamućena riba tokom sabira u Pančevu, te deluje da je u pitanju veći pomor, iako je reč o tek trećini broja uginulih riba u odnosu na prošlu godinu.

„Plavljenje Tamiša se ove godine desilo relativno kasno i u vreme naglog otopljavanja u letnjem periodu. Ovakva situacija je uzrokovala naglo povećanje temperature vode, koja je na površinskom sloju iznosila i preko 28. stepeni. Viša temperatura vode ima manji kapacitet zadržavanja kiseonika, a sa ovakvom temperaturom ubrzano je i organsko raspadanje u plavnoj zoni. Sa opadanjem vode, sva topla voda sa niskom koncentracijom kiseonika vratila se u glavni tok i prouzrokovala sporadična uginuća riba. Ovaj efekat je dodatno povećan visokim vodostajem Dunava, koji je prouzrokovao sporo oticanje vode iz plavne zone. Stoga je i riblji fond podrvrgnut dužem stresu nego što bi to bilo da se voda brže povlači“,

stoji u izveštaju vanrednog uzorkovanja na četiri lokacije reke Tamiš, dok stručnjaci Prirodnomatematičkog fakulteta u Novom Sadu navode da je reč o prirodnom procesu i da nema spoljnih zagađivača vode Tamiša.

Ribočuvari su obavestili i pokrajinsku inspekciju i resorno ministarstvo, jer to procedure nalažu, ali se tu zapravo ništa ne može, „mi smo samo nemi posmatrači i ne postoji način da sprečimo te prirodne procese“, kažu u Udruženju ribilovaca i nautičara „Tamiš” u Pančevu i napominju da bi pomogle nove kiše, kako bi se voda rashladila, mada se i sada već stanje popravilo.

Ogromne količine padavina u proteklom periodu, tokom su iz Rumunije donele u Pančevo svakojaki otpada, pa je organizovano i nekoliko akcija čišćenja vode u kojima su učestvovali i ribolovci, ekolozi i ovdašnja turistčka organizacija, ali bi pravo rešenje bilo odmuljavanju reke koja bi pomoglo biljnom svetu, ali je kažu ovde to obiman i skup posao, koji u ovom trenutku nije realan.

Izvor: Politika