Konkurs za 5. Bijenale umetničkog dečjeg izraza
  • Home
  • Konkurs za 5. Bijenale umetničkog dečjeg izraza
Konkurs za 5. Bijenale umetničkog dečjeg izraza

Kulturni centar Pančevo podseća da je raspisao konkurs za 5. Međunarodni bijenale umetničkog dečjeg izraza na temu „Snovi su da se prate!“ koji će biti održan od 15. maja do 15. juna u Pančevu. Konkurs za decu umetnike u više kategorija raspisan je 15.februara i otvoren je do 15.aprila do kada se mogu slati autorski ili grupni radovi na adresu: Kulturni centar Pančevo, Vojvode Živojina Mišića 4, ili elektronskom poštom na adresu: budifestival@gmail.com

Uz svaki rad neophodno je dostaviti ime i prezime autora, godinu rođenja, naziv škole ili organizacije, poštansku i e-mail adresu, kao i kontakt telefon.

Na konkursu deca mogu učestvovati sa više radova a najbolje radove odabraće stručni žiri i uvrstiti u zvaničnu selekciju 5. međunarodnog bijenala umetničkog dečjeg izraza. Deca do 15 godina starosti mogu da pošalju svoje radove najkasnije do 15. aprila u sledećim kategorijama tekst za uspavanku a najbolju uspavanku će komponovati Svetlana Milić i izvesti sa dečijim horom „Čuperak“ na svečanoj dodeli nagrada.

Druga kategorija je lutka za spavanje, crteži, skice, kolaži, stripovi iz najčudnijeg sna, a po ideji najboljih prvih pet radova odrasli umetnici izradiće lutku ili ilustraciju.

U takmičarskoj kategoriji Boje mojih snova deca crtaju strip u kome se odigrava njihov najlepši san, strip može da bude u vidu crteža, kolaža, fotografija.

U kategoriji spavalica mladi umetnici dizajniraju pidžamu ili spavaćicu u kojoj se najbolje sanja a najbolje osmišljenu skicu realizovaće modna kuća Pašage iz Pančeva.

Oprema za spavanje je kategorija u kojoj deca dizajniraju svoj jastuk za najlepše i najmaštovitije snove, u kategoriji pričalica pišu priču na temu „Snovi su da se prate“ u kojoj opisuju svoje nade i želje za budućnost a u budilniku osmišljavaju igru kojom drugu decu na zanimljiv način uče da gledaju na sat.

Slogan 5.dečijeg bijenala „Snovi su da se prate“ zasnovana je na poznatoj priči da su se Mark Tven, jedan od najpoznatijih američkih pisaca za decu, i Nikola Tesla, čuveni naučnik srpskog porekla koji je dugo živeo u Americi, družili i sarađivali.

Tvenova dela i likovi pomogli su Tesli da prebrodi tešku bolest u detinjstvu, da bi se kasnije, kada se Tesla preselio u Ameriku, rodilo njihovo prijateljstvo. Ono što je karakteristično za ova dva velikana, kao i mnoge druge ljude koji su obeležili istoriju čovečanstva je da su oni uvek pratili svoje snove, verovali u sebe i da nisu odustajali od svojih uverenja, postali su inspiracija budućim pokoljenjima, naveo je KC Pančevo u pozivu deci da učestvuju na konkursu.

Najbolji radovi na konkursu u svakoj kategoriji biće nagrađeni maštovitim nagradama, dobiće „Munjevitog Krinfoliona“, Gran-pri festivala koji najboljem mladom umetniku omogućava da ode u Diznilend sa svojim pratiocem, poseti mesto koje je prateći svoje snove stvorio Volt Dizni.

http://www.kulturnicentarpanceva.rs

Izvor: RTV
RTV

mart 31, 2014/ by / in
Comments

Comments are closed here.