Културни центар Панчево подсећа да је расписао конкурс за 5. Међународни бијенале уметничког дечјег израза на тему “Снови су да се прате!” који ће бити одржан од 15. маја до 15. јуна у Панчеву. Конкурс за децу уметнике у више категорија расписан је 15.фебруара и отворен је до 15.априла до када се могу слати ауторски или групни радови на адресу: Културни центар Панчево, Војводе Живојина Мишића 4, или електронском поштом на адресу: budifestival@gmail.com

Уз сваки рад неопходно је доставити име и презиме аутора, годину рођења, назив школе или организације, поштанску и е-маил адресу, као и контакт телефон.

На конкурсу деца могу учествовати са више радова а најбоље радове одабраће стручни жири и уврстити у званичну селекцију 5. међународног бијенала уметничког дечјег израза. Деца до 15 година старости могу да пошаљу своје радове најкасније до 15. априла у следећим категоријама текст за успаванку а најбољу успаванку ће компоновати Светлана Милић и извести са дечијим хором “Чуперак” на свечаној додели награда.

Друга категорија је лутка за спавање, цртежи, скице, колажи, стрипови из најчуднијег сна, а по идеји најбољих првих пет радова одрасли уметници израдиће лутку или илустрацију.

У такмичарској категорији Боје мојих снова деца цртају стрип у коме се одиграва њихов најлепши сан, стрип може да буде у виду цртежа, колажа, фотографија.

У категорији спавалица млади уметници дизајнирају пиџаму или спаваћицу у којој се најбоље сања а најбоље осмишљену скицу реализоваће модна кућа Пашаге из Панчева.

Опрема за спавање је категорија у којој деца дизајнирају свој јастук за најлепше и најмаштовитије снове, у категорији причалица пишу причу на тему “Снови су да се прате” у којој описују своје наде и жеље за будућност а у будилнику осмишљавају игру којом другу децу на занимљив начин уче да гледају на сат.

Слоган 5.дечијег бијенала “Снови су да се прате” заснована је на познатој причи да су се Марк Твен, један од најпознатијих америчких писаца за децу, и Никола Тесла, чувени научник српског порекла који је дуго живео у Америци, дружили и сарађивали.

Твенова дела и ликови помогли су Тесли да преброди тешку болест у детињству, да би се касније, када се Тесла преселио у Америку, родило њихово пријатељство. Оно што је карактеристично за ова два великана, као и многе друге људе који су обележили историју човечанства је да су они увек пратили своје снове, веровали у себе и да нису одустајали од својих уверења, постали су инспирација будућим покољењима, навео је КЦ Панчево у позиву деци да учествују на конкурсу.

Најбољи радови на конкурсу у свакој категорији биће награђени маштовитим наградама, добиће “Муњевитог Кринфолиона“, Гран-при фестивала који најбољем младом уметнику омогућава да оде у Дизниленд са својим пратиоцем, посети место које је пратећи своје снове створио Волт Дизни.

http://www.kulturnicentarpanceva.rs

Извор: РТВ
РТВ