Uprkos retkom nicanju i malom broju klasova zbog suše, od pšenice se u južnom Banatu mogu očekivati prosečni prinosi zahvaljujući kišama koje padaju poslednjih nedelja. To je zaključak sa ovogodišnjeg Dana polja pšenice održanog na oglednom polju Instituta “Tamiš” u Pančevu.

Čak i na oglednom polju, gde se seju najbolja semena svih dostupnih proizvođača i primenjuju sve mere prihrane i zaštite koje struka propisuje, vidljivi su tragovi suše koja je trajala tokom zime i proleća. Na većini polja u južnom Banatu pšenica je zbog toga vrlo loše bokorila, nema dovoljno klasova, mada je kiša ipak u poslednjem trenutku popravila stvari.

“Pozitivno je to da će biti bolji hekoritar, zato što će zrno pšenice bolje da se nalije, a osim tooga poslednjih nedelju dana imamo period niskih tempretautra, gde pšenica postepeno naliva zrno, nema naglog gubljenja vlage, što će u dobroj meri poboljlšati prinos. Mislim da će prinosi biti na nekom višegodišnjem proseku”, ocenio je Nenad Živković, stručnjak za ratarstvo Instituta “Tamiš”.

Proizvođači nisu najzadovoljniji stanjem pšenice i ne očekuju naročite prinose. Između ostalog i zato što su padavine neravnomerno raspoređene, pa nisu svuda pomogle usevima u istoj meri.

S druge strane, manjak vlage na početku vegetativnog perioda je doprineo da u pšenici nije bilo bolesti.

Međutim, sadašnje padavine bi mogle da utiču na krajnji kvalitet zrna, upozorava Maja Sudimac, stručnjak za zaštitu bilja Instituta Tamiš

“Razlog je fuzarijum protiv koga su proizvođači imali prilike da primene adekvatne hemijske mere. Međutim, da li će ovo vreme i ova količina padavina i intenzitet uticati da efikasnost preparata bude do kraja kako treba, to ćemo videti kada budemo radili ocenjivanje u narednom periodu”, rekla je Sudimac.

Sve u svemu, nezahvalno je davati prognoze roda, pa stručnjaci ističu da će vaga na kraju pokazati kakva je ova proizvodna godina bila za pšenicu.

izvor : RTV.rs