Вредност тог посла износиће 15 милиона долара, саопштиле су Железнице Србије.

Фирма Руских државних железница “РЗД Интернатионал”, задужена за реализацију овог пројекта у нашој земљи и српска компанија “Енергопројект Нискоградња” потписали су у Београду подизвођачки уговор о извођењу земљаних радова, изградњи малих вештачких објеката и зграда, на траси пруге Београд – Панчево.

Вредност уговорених радова је око 15 милиона долара.

Ово је први подизвођачки уговор који је потписан у оквиру уговора о модернизацији српских железница из извозног кредита Руске Федерације у износу од 800 милиона долара, чији су потписници “Железнице Србије” и “РЗД Интернатионал”.

Компанија “Енергопројект Нискоградња” одабрана је као најповољнија у конкуренцији пет српских компанија, на тендеру за извођење подизвођачких радова, који је организовао “РЗД Интернатионал”. Тендерске процедуре и избор најбоље понуде реализовани су у фебруару, а средином марта потписан је и подизвођачки уговор.

Према уговору, “Енергопројект Нискоградња” ће током две и по године изводити радове: изградње земљаног планума и испуста, три мала моста и један надвожњак, пет пропуста, железничке станице Крњача, затим перона у станицама Крњача, Овча, Панчево Главна и стајалиштима Крњача мост и Себеш, као и техничке зграде у станицама Панчево Главна и Крњача.

Уговорна обавеза “Енергопројект Нискоградње” је да, поред квалитетног извођења радова, посебну пажњу посвети поштовању еколошких захтева и заштити животне средине.

Одмах након потписивања подизвођачког уговора, компанија “Енергопројект Нискоградња” започела је припремне радове на терену.

Иначе, ова српска компанија има 60 година искуства у извођењу радова на реализацији грађевинских и других пројеката у комплексним климатским и планинско-геолошким условима у 50 земаља света.

Извор: Б92
B92