Prema uzorku sa šest biračkih mesta, u Pančevu je do 10 časova izašlo 9,56 procenata od 109.087 građana s pravom glasa. U Radnom telu Republičke izborne komisije u ovom gradu saznajemo da su sva birališta otvorena na vreme i da izbori proces protiče bez problema. Pred nekim biračkim mestima se stvaraju redovi izmešu ostalog i zbog bezbednosnih procedura usled korona virusa.

Pančevci s pravom glasa će to pravo do večeras u 20 časova moći da ostvare na 74 biračka mesta. Za 70 odborničkih mandata u lokalnoj Skupštini nadmeće se pet izbornih lista. To su Srpska napredna stranka, koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, Srpska radikalna stranka, Grupa građana “Pančevci 2020” i Savez vojvođanskih Mađara.

Zbog korona virusa, malo su drugačija pravila ponašanja na biračkim mestima. Svi članovi biračkih odbora moraju da nose maske i rukavice. Birači neće moći da glasaju bez maske, a ukoliko je nemaju dobiće je na ulasku na biračko mesto. Takođe, prilikom ulaska i izlaska sa birališta građana one nisu obavezne za građane, ali na ulazima na birališta možete dobiti masku i rukavice ukoliko to želite.

Na parlamentarnim izborima u Republici Srbiji pravo glasa ima 6.584.376 birača. Za 250 mesta u republičkom parlamentu takmiči se 21 izborna lista stranaka, koalicija i grupa građana.

Istovremeno se glasa za 120 poslanika u Skupštini AP Vojvodine. Na pokrajinskim izborima učestvuje devet izbornih lista, a pravo glasa ima 1.696.447 građana.

izvor : RTV.rs

photo : Tanjug