Dragomir Pantevski iz Glogonja kod Pančeva ima veliku farmu koza od koje više ne može da živi. Za jariće i koze dobija izuzetno nisku cenu, a da bi smanjio troškove za hranu za stado prinuđen je i da ih poklanja.

Kada je pre deset godina ostao bez posla u državnoj firmi Dragomir je odlučio da se posveti kozarstvu. Stekao je za to vreme stado od 70 koza i 30 jarića. Ova zima mu je bila najteža, jer je morao da obezbedi 1.200 bala deteline, a prihodi nikad nisu bili manji.

“Ranije se moglo, sve sam prodavao i to jariće po 350 dinara za kilogram, čekalo se u red. Sad nema više, ne znam šta se desilo, ali u poslednje dve godine ostaje mi po 20 jarića i sad ih ima 70 velikih”, priča Dragomir Pantevski iz Glogonja.

Za koze Dragomir od početka godine dobija 2.000 dinara po komadu,što je kako kaže izuzetno malo. Jedinu zaradu sad ima od prodaje kozjeg mleka i sira, ali to ne može da pokrije ni osnovne troškove.

“Sad sam skoro poklonio 60 jarića. Dao sam ih sa 1.500 dinara na komad i to jare od deset kilograma. To je poklon, ali nisam imao drugi izbor.Da nisam to uradio, ne znam šta bih radio. Ove već ne mogu da dam, njih 10-tak već su primile jarca, imaju pet meseci i ne znam šta ću dalje”, kaže Pantevski.

Dragomir nije uspeo da obezbedi ni adekvatan prostor za koze.

Smeštene su u štali od 50 kvadartnih metara, a za novu investiciju i izgradnju većih objekata potrebno mu je kako kaže oko milion dinara, a on sam to ne može da obezbedi.

izvor: RTS.rs