Direktorka Doma za lica ometena u razvoju u Pančevu: Naš korisnik je pregledan, preminuo dok je čekao rezultate ispred kovid ambulante

Direktorka Doma za lica ometena u mentalnom razvoju “Srce u jabuci” iz Jabuke rekla je pokrajinskoj inspekciji socijalne zaštite da je štićenik te ustanove preminuo ispred kovid ambulante u Pančevu čekajući rezultate, prenosi Blic.

Pokrajinska inspekcija socijalne zaštite u petak je posetila kovid ambulantu u Pančevu, ispred koje je u sredu preminuo pacijent, korisnik doma “Srce u jabuci”, prenosi Blic. Kako dodaju, inspektor je razgovarao sa direktorkom Doma “Srce u jabuci”, koja je u svom izveštaju sekretarijatu navela da je ovaj 63-godišnji pacijent prvo bio na analizi krvi i RTG pregledu pluća u kovid ambulanti, a potom je izveden ispred ambulante da bi sačekao rezultate.

“Po izlasku iz kovid ambulante, nakon 15-ak minuta korisnik je preminuo. Zbog procedura prilaska, zaštite i postupanja pozvana je Hitna pomoć, koja je na lični poziv medicinske sestre došla nakon 15 minuta. Obaveštena je i policija, čiji se izlazak čekao duže vreme. Nakon više od dva sata, konstatovana je smrt korisnika, koji sve to vreme nije smeo biti pomeran sa tog mesta. Lekar koji je konstatovao smrt naveo je da je uzorok smrti nepoznat”, navela je direktorka Doma u Pančevu u izjavi nadležnom sekretarijatu koju prenosi Blic.

Inspekcija socijalne zaštite, navodi taj portal, poručuje da je nakon saznanja o smrti ovog čoveka po službenoj dužnosti započela inspekcijski (kancelarijski) nadzor radi utvrđivanja eventualnih nepravilnosti u radu Doma zdravlja, odnosno u kontroli primene akata (naredbi, instrukcija, preporuka i naloga) Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

“Procedure vezane za rad zdravstvenih radnika, odnosno kovid ambulante, hitne pomoći i dolaska policijskih organa utvrđivaće drugi nadležni organi”, navodi inspekcija.

Podsetimo, zbog ovog slučaja Više javno tužilaštvo u Pančevu pokrenulo je predistražni postupak, rečeno je za Insajder u tom tužilaštvu. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je zatražilo od Ministarstva zdravlja informacije o ovom slučaju, s obzirom na to da je korisnik ustanovu napustio po nalogu lekara.

Izvor: Blic