Стара пошта

Уз многе друге цивилизацијске тековине, аустријска власт је након потискивања Турака из нашег дела Европе почетком XVIII века, у ове крајеве донела и институцију поште. Познавајући значај комуникација и подстакнута интересом да новоосвојене провинције што пре веже за остатак царевине, држава већ 1719. године успоставља Поштанско звање.

Фото: Старе фотографије

Скоро читав век касније, године 1813. подигнута је на углу улица Бранка Радичевића и Светозара Милетића зграда у којој ће следећих пет и по деценија радити пошта. Фебруара 1853. године успостављена је седмична размена писама са Темишваром, а недуго затим и поштански саобраћај двоколицама између Панчева и Земуна, два пута недељно.

Већ након неколико година наши преци дочекаше још један користан изум. Телеграф је прорадио 4. септембра 1860. године овде, у Градској кући и између осталих функција, имао је велики значај и за привредни напредак Панчева и околине. Потсетимо да је, на пример, лист “Панчевац”, крајем шездесетих и почетком седамдесетих година прошлог века редовно објављивао извештаје са бечке берзе и цене на тржишту житарица у Пешти и Трсту, добијене посредством, како се тада и овде говорило, брзојава.

Дана 9. по старом, а 22. новембра по грегоријанском календару, 1869. године, читамо такође у “Панчевцу”, цењеном грађанству дато је на знање да је поштарница пресељена у кућу грађанина Карла Биркопфа у Флоријановом сокаку. Остало је неутврђено где се тачно налазила кућа грађанина Биркопфа – да ли у данашњој Улици Цара Лазара, или у Карађорђевој, јер се Флоријанов сокак протезао дуж обе ове улице.

Наш град је ушао у еру модерне телефоније 14. новембра 1894. године када је отворена телефонска централа за 30 претплатника. Од 1. јула 1896. године поштанско – телеграфска станица наставила је рад у новој згради у данашњој Улици Змај-Јовиној број 4 која је тада била у власништву Римокатоличке црквене општине. Пошта је одавде исељена након Другог светског рата, зграда је национализована 1961. године, а 1965. уступљена Трговинском предузећу на велико “Тргоцентар”, касније преименованом у “Тргопродукт”.

Фото: Данијела Исаков

Ново одредиште за панчевачку пошту пронађено је у згради некадашње Државне хипотекарне банке Краљевине Југославије, где се налази и данас – то је такозвана “стара пошта” на углу улица Димитрија Туцовића и Штросмајерове. У згради се све време током немачке окупације (1941–1944) налазило седиште Гестапоа. По завршетку рата, у овом здању били су смештени Геолошки техникум и Народна банка, а од 1949. године, па све до данас, у њему је поштанска служба. Ово је била једина пошта у центру града све до почетка осамдесетих година, када је у Улици Ђуре Ђаковића, на месту шест порушених породичних кућа изграђен овај ПТТ солитер са намером да прерасте у озбиљан телекомуникациони центар.

Ненад Живковић