Културни центар Панчева

Зграда Центра за културу кућа је имућног трговца текстилом и метражном робом Оскара Фишгрунда. Решењем комисије за експропријацију Градског народног одбора зграда је експроприсана октобра 1947. године у корист државе као општенародна имовина а за потребе позоришта које се ту налазило до укидања 1956. године.

Ова одлука тадашњих политичких власти у Панчеву имаће далекосежне последице по културни живот града. Институција је добила име Центар за културу „Олга Петров” Панчево. У годинама које следе позоришни живот се одвијао успорено, ретка гостовања других позоришта требала су да створе утисак да културне понуде има, а спорадични концерти класичне музике, који су се најчешће одвијали у Великој галерији, данашњој Галерији савремене уметности, имали су искључиво едукативни карактер (најчешће су наступали ученици музичке школе).

Фото: Данијела Исаков

Осамдесетих година прошлог века културни живот добија нов подстицај. Отвара се дечија сцена, путујућа луткарска трупа и 1988. дечије позориште „Трубач” при Центру.

Деведесте године прошлог века Центар дочекује у новом руху. Извршена је реконструкција зграде (капацитет дворане је 380 седишта, уклоњени су балкони, реновирани су фоаје и билетарница) и Центар за културу „Олга Петров” мења назив у Центар за културу Панчева. У продукцијском смислу, Центар се више окреће ликовној сцени и то кроз манифестацију Панчевачка изложба југословенске скулптуре која временом мења назив у Бијенале визуелних уметности, да би 2006. још једном променила име у Бијенале уметности.

Почев од 2006. године, још једном се мења назив у Културни центар Панчева. Од тада до данас Центар динамичније послује, има богат, разноврстан и квалитетан програм, појачава се инвестициона активност, и као резултат тога крајем 2006. године гради нова зграда изабинског простора. Истовремено, Центар почиње да ствара сопствену продукцију, пре свега на плану позоришта, оснивањем дечје сцене „Пођи туда…”., шири своје делтаности на област издаваштва и постпродукције, остварује сарадњу са најпознатијим позориштима у земљи и реализује више успешних копродукцијских представа, и за своје програме постаје носилац бројних признања, попут Награде “Артмагазина” за најбољу галерију (Галерија савремене уметности при Културном центру) за 2009. годину и многих других.

http://www.kulturnicentarpanceva.rs