I ove godine u pančevačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje biće organizovane prekvalifikacije i dokvalifikacije, čiji je cilj da se omogući lakše nalaženje posla. U toku su konkursi za koje uvek vlada veliko interesovanje.

Na evidenciji nacionalne službe za zapošljavanje filijale Pančevo, koja pokriva i opštine Kovin, Kovačica, Alibunar i Opovo, registrovano je 13 hiljada 898 nezaposlenih lica. Gotovo polovina je iz Pančeva. U odnosu na isti period prošle godine nema značajnih odstupanja i iznose oko 3 odsto.

“Zanimanja koja su uveliko prisutna a za koje je interesovanje malo su nekvalifikovani radnici,prodavci,maturanti Gimnazije,građevinski tehničari i diplomirani pravnici. U poslednje vreme uočena je malo veća potreba za radnim mestom računovođe, diplomiranim ekonomistima i knjigovođama sa licencom i iskustvom”, kaže Ivana Mučibabić zadužena za pravne i kadrovske poslove NSZZ u filijali Pančevo.

Deficitarna zanimanja su iz oblasti prosvete: profesori matematike, fizike, nemačkog jezika. Traže se i diplomirani farmaceuti, veterinari, informatičari..

I ove godine u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje biće organizovane prekvalifikacije i dokvalifikacije.

“Imamo i ove godine obuke za tržište rada i to 3 vrste obuka. Za administrativno tehničke sekretare za osobe sa invaliditetom, gerontodomaćice i šivače”, napominje Mučibabić.

Obuke su planirane u drugoj polovini godine.

U toku su i konkursi za koje uvek vlada veliko interesovanje. Konkurs za javne radove otvoren je do 10. maja za samozapošljavanje do 17. u mesecu. Paket mera za osobe sa invaliditetom otvoren je do kraja godine, a svi ostali do utroška sredstava, najkasnije 30. novembra, kažu u pančevačkoj filijali.

Izvor: RTV