PANČEVAČKA zelena pijaca, koja je juče među prvima otvorila vrata kupcima – bila je skoro prazna. Tezge sa voćem i povrćem mogle su se nabrojati na prste jedne ruke, kao i one sa cvećem i koštunjavim voćem. Malobrojni prodavci, ali i kupci nisu bili bez zaštitnih maski i rukavica, a kako su nam rekli, ovih dana očekuju da se život ponovo vrati na zelene tržnice.

– Prodajem ovde više od 25 godina, uglavnom pečurke, orahe i lešnike – ispričao nam je Slavoljub Maksimović, iz Pančeva. – Dok je trajala zabrana rada, prodavali smo od kuće, nešto putem interneta ili po komšiluku. Prodaja za ovih nekoliko nedelja smanjena je za više od 50 odsto. Sinoć su nam iz pijačne uprave javili da možemo da počnemo sa radom, do 17 časova, ali verujem da mnogi nisu bili spremni da odmah izađu sa robom. Vidite da je još sve prazno i da narod slabo izlazi. Možda se boje.

Da je bolje da kupuju robu na otvorenom nego u marketima, smatra i Slobodan Ćirić, koji je takođe na pančevačkoj pijaci četvrt veka. Prodaje paškanat, šargarepu, peršun, krompir i pas

– Imam svoje stalne mušterije, koje imaju moj broj telefona, i tako smo prodavali robu ovih nedelja – govori nam Ćirić. – Nekima smo je nosili na kuću, uglavnom starijim sugrađanima koji nisu smeli da izlaze, a ostali su dolazili kod nas. Pad prometa se i te kako vidi. I to drastično. Za ove tri nedelje gubitak je veliki. Ali, ko to sad gleda. Ne žalim se. Sigurno je moralo tako da bude.

Tezgu sa najviše povrća juče je imala Slađana Zorić iz Glogonja. Kako nam je ispričala, i oni su najveći deo svoje robe prodavali putem interneta ili su razvozili po kućama. (J. Su.)

izvor: novosti.rs

photo: Jovanovic Macak