Umesto izbeglica u prostor Sportsko-rekreativnog centra kod Deliblata biće smešteni građani sumnjivi na koronu

Nezvanično, ali krajnje pouzdano, Kovin Si Ti saznaje da je Komesarijat za izbeglice odustao od namere da u izletište „Čardak” u Deliblatskoj peščari privremeno smesti migrante. Odluka je usledila posle dvodnevnih protesta meštana Deliblata koji su izašli na ulice i vozilima blokirali ulaz u „Čardak”. Oko 180 protestanata bilo je juče ispred Centra, uprkos zabranama proisteklim iz odluke o vanrednom stanju. Policija je juče upozorila okupljene na poštovanje zabrane kretanja i mogućnosti da se na ovaj način izlažu opasnosti oboljevanja od kovida-19. Nakon jučerašnje najave učesnika protesta da će se okupiti danas u 10 časova, to se i dogodilo. Prema policijskim izvorima primećeno je prisustvo stotinak ljudi. Dok ovo pišemo njima se obratio jedan od pokretača protesta. Iz Deliblata nam javljaju da je preneo da će odluka vlasti o dvomesečnom boravku migranata povučena.

Gotovo je izvesno da će „Čardak” postati mesto za prijem onih naših građana za koje se ispostavi da imaju blaži oblik zaraze. Proveravali smo i informacije koje kolaju među građanima da su izbeglice sa Bliskog Istoka počeli pljačke i napade po selima južnobanatske opštine. Te priče su bez ikakvog osnova, a za to je dokaz i činjenica za protiv njih nije podnesena ni jedna policijska prijava. Lažne su i vesti da su migranti već useljeni u izletište. Istina je da je desetak njih autobusom iz prihvatnog centra u Kikindi dovezeno kako bi pomogli oko uređenja smeštaja. Svi oni vraćeni su natrag.

Na Facebook-u i među učesnicima dvodnevnih protesta najvećma se govorilo da su migranti prethodnica stvaranja islamske države, poslati da u pogodnom trenutku započnu terorističke akcije. U moru, uglavnom ksenofobičnih izjava zabeležili su i poruku da će nezvani gosti pobeći glavom bez obzira ako se na ulice puste svinje. Paniku i nezadovoljstvo širile su priče i da je oko 700 izbeglica već naseljeno, iako je Komesarijat saopštio da je u pitanju privremeni dvomesečni boravak hjih oko dve stotine. Uopšte, građani Deliblata bili su izrazito protiv smeštaja migrnata, govoreći da o tome nisu bili javno obavešteni i nisu imali prilike da se o tome izjasne.

U krajnje zapaljivoj atmosferi protest je dobio i političke obrise. Mnogi optužuju lokalnu vlast da je njihova podrška protestantima bila lažna i da je poslužila u predizborne svrhe. U prilog tome govore da je kovinska skupština još 2018. godine izglasala da svoje kapacitete stavi u funkciju prihvatanja izbeglica. „Okrenuli ćurak naopako, kad su videli da narod najavljuje opštu pobunu i njihovo rušenje sa vlasti”, kaže jedan Deliblaćanin.

Sanja Petrović, predsednica Privremenog opštinskog organa, koja je juče bila u Deliblatu, oglasila se kratkim pisanim saopštenjem u kome stoji: „’Čardak’ ni u kakvom smislu nije pod ingerencijom opštine Kovin, ali se nalazi na teritoriji naše opštine. Radi se o školsko-rekreativnom centru koji je pod prvim stepenom zaštite. Ljudi su se samoorganizovali i došli da pokažu koliko su nezadovoljni, upravo, iz razloga što su upravo njihova deca i sportisti u velikom broju iz naše opštine glavni posetioci ovog mesta, ali i naši sugrađani koji svoje slobodno vreme vrlo često provode na ‘Čardaku’.

Ja sam tu da ih zamolim da ne izazivaju nerede i da ih umirim, dok se nadležni ne oglase u nadi da će izmeniti svoju odluku”.

Inače, ovo nepotpisano saopštenje prosleđeno nam je iz kabineta predsednice. Njegov sadržaj nismo pronašli na opštinskom sajtu, baš kao ni bilo kakve druge informacije o panici stvorenoj u Deliblatu. Većinu informacija slikom i rečju preneli su članovi društvene grupe „Deliblatski pejzaži”, koji su i bili u epicentru ovih događanja.

izvor : pancevo.city