Više javno tužilaštvo u Pančevu podiglo je optužnicu protiv četiri osobe zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja u saizvršilaštvu i pomaganju, kojom je Apoteka Pančevo od 2012. do 2015. godine oštećena za 13,2 miliona dinara.

Kako za list Politika navode u tužilaštvu, optužnicom se B. M. iz Beograda, tada direktorki apoteke i D. S, kao pomoćniku direktora za ekonomske poslove, stavlja na teret da su prekoračenjem ovlašćenja i iskorišćavanjem svog položaja pribavili sebi i drugima imovinsku korist od 13,2 miliona dinara.
Tužilaštvo je kao pomagače optužnicom obuhvatilo oca okrivljenog D. S, kao vlasnika i direktora privrednog društva “Interpro” iz Požarevca i M. A, kao direktora “Ars tonusa” iz Beograda.
Optužnica za zloupotrebe trenutno je u postupku ispitivanja, te još nije potvrđena, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Pančevu. U drugom predmetu, tužilaštvo je još 2017. godine naredilo istragu protiv B. M. zbog sumnje da je zloupotrebila položaj i stavilo joj na teret da je od 2013. do 2015. godine, kao direktorka ustanove, pribavila imovinsku korist firmi “Velefarm Holding” iz Beograda u stečaju u ukupnom iznosu od 108,6 miliona dinara, koliko iznosi šteta naneta Apoteci Pančevo.
Tokom istrage koja je u toku, saslušana je osumnjičena, ispitano je više desetina svedoka i obavljena su odgovarajuća veštačenja”, saopštilo je tužilaštvo.
U međuvremenu, Apoteka Pančevo i zvanično više ne postoji na osnovu odluke o ukidanju i likvidaciji, koju je usvojila Skupština grada Pančeva. Ova ustanova primarne zdravstvene zaštite pet godina je u blokadi sa katancem na objektima i dugom od 403 miliona dinara. Gradu, kao osnivaču i po sudskoj presudi Privrednog suda u Pančevu zapalo je da namiri najvećeg poverioca koji potražuje 327,1 milion dinara i taj iznos će isplaćivati u ratama do 31. decembra 2022. godine.
U jednom trenutku grad je pokazao volju da pomogne, ali se ispostavilo da ne sme da nadoknađuje dugove za lekove za koje je Fond za zdravstveno osiguranje već dao 80 odsto novca, koji je, kako se sumnja, nenamenski utrošen. Poverioci su onda zakucali na vrata, račun apoteke je završio u blokadi 31. decembra 2015. godine, a čitav slučaj dospeo je u ruke istražnih organa.
Usledila je ostavka direktorke koja nije sastavila ni osam meseci na čelu ustanove, kao i čelnih ljudi Upravnog odbora i članova Nadzornog odbora iz reda zaposlenih. Nakon više protesta, deo radnika je prihvatio da, kao tehnološki višak, ode na biro za zapošljavanje uz minimalnu zakonsku otpremninu, a najgore su prošli oni sa takozvanim neugovorenim zaradama preko Fonda, koji su plate zarađivali na tržištu.
“Gorku pilulu” progutali su i neki dobavljači, najviše pančevački, dospevši do finansijskog kolapsa u nemogućnosti da naplate svoja potraživanja. Problem je prevazišao i menadžment apoteke i gradske vlasti, pa se popeo na viši nivo do resornog ministarstva i Ministarstva finansija, u potrazi za poslovnom konsolidacijom ili likvidacijom apoteke.
izvor : 021.rs