Roditelji čija deca pohađaju predškolsku ustanovu „Dečija radost” u Pančevu dobili su besplatne tablet računare za potrebe učestvovanja u programu „Podrška, ne perfekcija”, koji sprovodi Fondacija Novak Đoković.

Osiguravajuća kompanija Generali Srbija i globalna inicijativa “The Human Safety Net” obezbedili su 50 tableta, a vrednost donacije iznosi 20.000 evra. Nakon Pančeva, u planu je da računari budu raspodeljeni i roditeljima čija deca pohađaju predškolske ustanove u Novom Pazaru, Vladimircima, Smederevu, Kovačici, Pećincima i Nišu.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković izjavio je da mu je drago što program nailazi na podršku i što se uspešno razvija iz godine u godinu.

“Verujem da je svakom roditelju, ma koliko bio iskusan, posvećen i pažljiv, nekada potreban savet u vezi sa tim kako da se odnosi prema svom detetu u određenim situacijama. Govorim to iz ličnog primera. Volim, zato, da čujem iskustva od drugih očeva i majki, da čujem njihova mišljenja, znanja, i da deo toga iskoristim da budem i sam bolji roditelj. Ovaj program mi upravo to omogućava i hvala svima koji učestvuju i daju važan doprinos”, dodao je Novak.

Program „Podrška ne perfekcija“ je potpuno besplatan. Do sada je kroz šest ciklusa radionica prošlo 1500 roditelja i staratelja iz 24 gradova i opština u Srbiji.

„Veoma smo ponosni što sa našim partnerom Generali Osiguranje Srbija delimo zajedničke vrednosti i pomažemo roditeljima i starateljima širom zemlje da svojoj deci pruže najbolje moguće uslove za rast i razvoj. Sigurni smo da će tablet računari biti od značajne pomoći tokom odvijanja programa “Podrška, ne perfekcija” i da će roditeljima omogućiti da brže i lakše steknu veštine potrebne za obavljanje tako važnog zadatka kao što je vaspitanje najmlađih”, rekla je Maja Kremić, nacionalna direktorka Fondacije Novak Đoković.

Zahvaljujući podršci zaposlenih u Generali Osiguranju Srbija i the Human Safety Net-u ovaj vrtić u Pančevu, ali i drugi vrtići koji su deo programa “Podrška, ne perfekcija” dobili su i knjige za decu uzrasta do šest godina.

,,Generali Osiguranje Srbija se pre tri godine priključilo globalnoj inicijativi Generali grupe „The Human Safety Net”. Zajedno sa Fondacijom Novak Đoković do sada smo realizovali brojne aktivnosti sa ciljem pružanja podrške roditeljima, starateljima i hraniteljima dece u ranom razvoju. Tokom proteklih meseci, zaposleni u Generali Osiguranju Srbija organizovali su aktivnosti poput digitalnog volontiranja i sakupljanja knjiga za decu. Ovoga puta doniramo tablete za sedam vrtića u Srbiji u želji da omogućimo roditeljima slabijeg materijalnog stanja da učestvuju u onlajn programima, ostanu u kontaktu sa Fondacijom i vrtićima i budu u mogućnosti da od njih zatraže i dobiju podršku u slučaju nedoumica u vezi s vaspitanjem dece tokom ovog perioda punog izazova. Naš plan je da u partnerstvu sa Fondacijom Novak Đoković nastavimo da deci širom Srbije pružamo jednake šanse za budućnost. “ istakao je Dragan Filipović, predsednik Izvršnog odbora Generali Osiguranja Srbija.

Smiljana Grujić, jedna od autora i koordinatorka programa “Podrška, ne perfekcija” naglasila je da ova donacija dolazi u pravom trenutku, kao podrška u nesigurnim vremenima izazvanim zdravstvenom situacijom i dodala: „Roditelji su sada suočeni sa novim izazovima koje je postavila pandemija i važno im je da usvoje nova znanja koja mogu pomoći njihovim porodicama i da izgrade mrežu podrške gde mogu da razmenjuju iskustva”.

“Podrška, ne perfekcija” je program koji roditelje osnažuje znanjima i veštinama na koje mogu da se oslone prilikom unapređivanja razvoja potencijala dece u najosetljivijim godinama. Zbog trenutne zdravstvene situacije, novi ciklus programa sprovodiće se online i obuhvatiće 380 roditelja iz Kragujevca, Smedereva, Kovačice, Pančeva, Petrovca na Mlavi, Niša, Jagodine, Vladimiraca, Šapca i Beograda.

Donacija je uručena u vrtiću koji će u toku 2021. godine biti rekonstruisan i adaptiran od strane Fondacije Novak Đoković, nakon čega će dobiti nove prostorije koje će moći da prime 75 mališana. Grad Pančevo, sa okolnim prigradskim i ruralnim naseljima trenutno ima preko 350 dece na listi čekanja za upis u PU, a više od 2.800 mališana ne pohađa nijedan vid predškolskog programa. Iz tog razloga, Fondacija je prepoznala potrebu ulaganja u infrastrukturu ranog obrazovanja u ovoj oblasti.

Izvor: Blic

Foto: Fondacija Novak Đoković