NELEGALNI prevoz putnika od Beograda ka Pančevu i obrnuto cveta. Kod Pančevačkog mosta “divljaci” love putnike dolazeći 10 minuta ranije pre ovlašćenih prevoznika, a “karte” naplaćuju 150 dinara, odnosno 50 dinara jeftinije od ATP “Pančevo”. I dok ih je pre pojave virusa korona bilo manje, sada su nikli kao pečurke posle kiše. Ti prevoznici vrlo dobro znaju da je broj saobraćajnih inspektora u Beogradu ali i celoj Srbiji veoma mali.

Zbog situacije u ATP “Pančevo”, čiji vozači su u nekoliko navrata štrajkovali, zbog loših autobusa, a sada i zbog nedeljnog reda vožnje, koji je na snazi od ponovnog uspostavljanja javnog prevoza početkom maja, putnicima je lakše da koriste usluge neprijavljenih vozača. Kombijem ili velikim automobilima brzo i komforno prevezu putnike. Bez računa. Čista zarada.

Vozilo dođe, čeka da se popune mesta, primaju se i oni koji nemaju masku, karte su jeftinije. Putnicima je to dovoljno. Nelegalni prevoz najviše im je značio tokom vanrednog stanja, kada je javni prevoz ukinut, a mnogobrojni Pančevci morali su da stignu na posao u Beogradu. Kada putnika nema, divlji prevoznici ne voze. To nije slučaj sa ovlašćenim prevoznicima, koji moraju da saobraćaju i kada nema putnika. Legalnima, osim što uzalud troše benzin i habaju gume, krađa putnika znači manjak u kasi.

– Nelegalni prevoznici uzimaju mnogo više od 40 odsto tržišta legalnim prevoznicima. Uz to, ovlašćeni prevoznici daju trećinu svojih prihoda državi za neophodne poreze i doprinose. Lokalni saobraćajni inspektori se malo bave ovom problematikom, a republičkih nema mnogo. Ipak, zakon je jasan. Za neovlašćeno bavljenje delatnošću javnog prevoza predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora od dve godine – pojašnjava Goran Aleksić iz “Srbijatransporta”.

Prema njegovim rečima, rešenje u eliminisanju nelegalnih prevoznika jeste da se Pančevo integriše u sistem gradskog prevoza sa Beogradom, a ne da se tretira kao međugradski prevoz.

USKORO JAČA KONKURENCIJA

PANČEVAČKIM ulicama, ali i na relaciji grad na Tamišu – Beograd uskoro bi trebalo da počnu da saobraćaju autobusi novoformiranog preduzeća “Pantransport”, dok će ATP “Pančevo” otići u stečaj. Hoće li privatnici uspeti da se uz nove autobuse, bolji red vožnje i kvalitetniju uslugu izbore za putnike, ostaje da se vidi.

izvor : novosti.rs

Foto K. Mihajlović