Nemačka kompanija ZF koja fabriku ima i u Srbiji, više neće razvijati komponenete za motorne pogone sa unutrašnjim sagorevanjem već će se fokusirati na priključne “plag-in” hibride i isključivo električna vozila, navodi se u saopštenju ZF-a.

U ZF-u je odlučeno da od divizija za pogonsku tehnologiju putničkih automobila i e-mobilnost formiraju jedinstvenu – novu diviziju kako bi se pod istim krovom kupcima ponudila električna rešenja pogonskih sistema vozila.

Ovim korakom će ZF objediniti svoje kompetencije s ciljem da bolje odgovori na rastuću elektrifikaciju putničkih vozila, poboljša pristupačnosti kupcima i dodatno ubrza proces transformisanja pogonskih motora u “plag-in” hibride i električne pogonske grupe – navodi se u saopštenju i dodaje kako ZF više neće razvijati komponente za isključivo motore sa sagorevanjem.

Uprkos poremećajima zbog Kovid-19 očekuje se da će ove godine prodaja električnih vozila dostići 2,5 miliona na svetskom nivou, a predviđa da će ih se 2030. godine prodavati 31,1 milion godišnje.

ZF svoj program E-mobiliti već nekoliko godina razvija u Pančevu a ove godine očekuje se završetak druge faze investicije kao i razvojnog centra.

Izvor: Telegraf