Nakon obimnih restauratorsko-konzervatorskih radova završena je obnova zvonika Preobraženske crkve u Pančevu.

Hram Svetog preobraženja Gospodnjeg građen je pet godina, a završen 1878. godine , predstavlja spomenik od izuzetnog značaja i pod zaštitom je države. Rađen je u neovizantijskom stilu po projektu arhitekte Svetozara Ivačkovića. Posebnu vrednost čini ikononostas koji je oslikao Uroš Predić. Decenijama u tom hramu nije bilo ozbiljnih ulaganja a zvonik je bio najugroženiji. Radovi na njemu su trajali dve godine.

“Od januara je trajalo biranje boje na fasadi i izbor je nadam se adekvatan i kvalitetan.Stručnjaci iz republičkog zavoda i iz našeg pančevačkog zavoda za zaštitu spomenika kulture bili su uključeni. Bilo je velikih izazova što se tiče kamenih delova”, kaže Grozdana Milenkov,vd direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu

Preobraženska crkva je simbol grada I želja je da ona u potpunosti bude obnovljena .

“Isti taj posao čeka nas i na samoj crkvi sa pasarelom. Grad je izdvojio sredstva ove godine za izradu projekta koji će nam omogućiti da krajem godine izađemo pred ministarstvo kulture putem konkursa i nastavimo sa daljim radovima. Ono što je uvek veliki zahtev na spomenicima kulture a naročito na spomeniku kulture od izuzetnog značaja jeste da ga zaista moramo očuvati u autentičnom izvornom obliku”, kaže Milenkov.

Do sada je u obnovu hrama uloženo više od 23 miliona dinara koje su obezbedili Grad Pančevo i Ministarstvo kulture.

Izvor: RTV