Чланови Управног одбора Српске асоцијације менаџера (САМ) данас су у посети Рафинерији нафте у Панчеву која је у власништву Нафтне индустрије Србије (НИС).

Циљ посете је да се водећи менаџери, чланови УО САМ-а, на позив руководства НИС-а упознају са капацитетима и значајем “Рафинерије Панчево”, која је једна од најсавременијих у југоисточној Европи.

Менаџери САМ-а ће имати прилику да обиђу модернизована постројења у рафинерији и да се упознају са начином рада НИС-а и улагањем те компаније у модернизацију српске привреде.

НИС је крајем 2012. завршио прву фазу модернизације те рафинерије и изградио постројење за благи хидрокрекинг и хидро-обраду, што је омогућило НИС-у да у потпуности пређе на производњу еколошки чистог “Евро 5” горива европског квалитета.

НИС, који је у већинском власништву руског Гаспромњефта, једна је од водећих компанија у Србији и у панчевачку рафинерију је уложио више од 540 милиона евра, а у плану је и друга фаза модернизације те рафинерије, што ће омогућити још дубљу прераду нафте. Осим у Србији, гориво из НИС-а продаје се и у региону, и то у Румунији, Бугарској и Босни и Херцеговини.

НИС је у прошлој години остварио консолидовани профит од 48,4 милијарде динара.

Руски Гасрпомњефт у НИС-у има око 56 одсто власништва, држава Србија око 30 одсто а остатак је у рукама грађана и малих акционара.

Извор: РТВ

РТВ