Иако сезона само што није почела, противградни стрелци са територије града Панчева не желе да раде, јер нису задовољни ни опремом, ни платом коју имају. Помоћ очекују од градске управе, јер су је и добијали до пре две године.

Од априла до октобра, колико траје сезона, противградни стрелац Хајрудин Шкријељ по потреби прелази раздаљину од девет километара, од села Долова до станице одакле испаљују ракете.
Он каже да му је радио веза лоша, да вози сопствени аутомобил, а да им град Панчево већ три године није набавио чизме и кабанице. Све су то разлози што ове године он и колеге одбијају да раде.

“Локална самоуправа није по закону обавезна да нам помогне, али то ради ако је у могућности. Стрелци у другим градовима добијају помоћ, само ми не. До пре године давали су нам по 48 хиљада по станици, и били смо задовољни”, каже Шкријељ.

Иако нико од стрелаца не живи само од те плате, жале се да им је мала, јер за шест месеци добијају само 12.000 динара.

“То је смешно. Плата нам је 4.000 динара за месец дана. Нико не би радио за те паре, а ми смо приморани”, каже стрелац Божидар Петровић.

У околини Панчева има 24 противградне станице са по два стрелца. Иако је то уговором предвиђено, многима није уписан радни стаж, нити плаћено пензионо осигурање. Град Панчево ће им од новца који добијају од закупа пољопривредног земљишта купити ХТЗ опрему и мопеде.

“Хтели смо у аграрни буџет да ставимо и новчану помоћ, али нисмо могли због буџетског ревизора, који је упозорио да то није по закону”, каже Маја Свирчевић Прекић, већница за пољопривреду.

Још један озбиљан проблем је мали број ракета. Уместо најмање осам, обично добијају само три по сезони, што није довољно. Прошле године у два наврата поједина села у околини Панчева погодио је град и уништио усеве, а ове године опасност је још већа, поготово ако стрелци одбију да дејствују.

Извор: РТС

РТС