Penzioneri Grada Pančeva uskoro će imati pravo na besplatan gradski prevoz, jednoglasno je odlučeno na nedavno održanoj sednici Skupštine grada. To znači da će Grad subvencionisati tu kategoriju stanovništva prevozniku „Pantransport”, ali još uvek nije poznato o kojoj svoti je reč.

Apsolutna tarifna politika i određivanje kategorija koje imaju pravo na regresirani prevoz, u nadležnosti je Grada Pančeva i to je, zapravo, uobičajena praksa, kaže za „Dnevnik” direktor „Pantransporta” Radomir Vidojević.

Kako dodaje, oni su tu da ispunjavaju svoje ugovorene javno-privatnog partnerstva, kao i obavezu koja kaže da moraju da poštuju tarifnu politiku.

Prema rečima Vidojevića, „Pantransport” neće biti ni na kakvim gubicima, a o visini subvencije biće reči na sledećoj sednici Skupštine grada, koja bi trebalo da bude vrlo uskoro.

Tada će se preciznije definisati obaveze i Grada i nas kao prevoznika, a verujem da će se naći neko rešenje koje će biti najbolje i za građane, a i za nas kao operatera, navodi naš sagovornik.

Kad budu u potpunosti definisane sve kategorije stanovništva koje imaju prava na subvencionisani prevoz, kao i kada budu imali predviđene elektronske karte, tek će tada biti kompletna slika o strukturi i statistici putnika koji koriste kako gradski, tako i međugradski prevoz.

Očekujem da ćemo sa tim podacima moći da izađemo u drugoj polovini godine, najavljuje Vidojević.

Zbog pandemije koronavirusa i trenutni okvirni podaci o broju korisnika prevoza „Pantransporta” nisu ni približni očekivanim, budući da je tokom prošle godine smanjen broj polazaka, kao i kapaciteti mesta u vozilima.

Počeli smo da radimo u najgorem mogućem trenutku, 15. juna prošle godine, i poklopilo se sa otpočinjanjem drugog talasa virusa, te smo tako u julu imali poprilično veliki broj novozaraženih, ne krije nezadovoljstvo direktor „Pantransporta”.

Kako dodaje, njihova delatnost je takva, nisu mogli da ostanu imuni na efekte pandemije i na globalne ekonomske tokove, tako da su i oni patili.

Broj putnika na međumesnim linijama nije bio ni približno onakav kakav smo očekivali da će biti. U gradskom prevozu je situacija bila nešto drugačija i sve smo lakše prevazišli zbog subvencija, navodi naš sagovornik.

Kompletan putnički prevoz je lane doživeo debakl, potvrđuje direktor pančevačke prevozničke firme.

Izvor: Dnevnik.rs