Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић, изјавио је данас да постоји заинтересовани стратешки партнер за азотару у Панчеву и да би уколико се нова влада сложи, са њим до септембра могао да буде потписан уговор.

“Ја бих играо на руског партнера али ако се неко у датим условима појави као бољи, свака част”, рекао је Бајатовић новинарима у Азотари Панчево, не желеци да прецизира о којој је компанији реч.

Бајатовић је рекао да су за Азотару били раније заинтесовани инвеститори из Египта, као и поједини фондови не прецизирајуци из којих земаља, а медији су раније шпекулисали да би Гаспром могао да буде тај стратешки партнер.

Бајатовић је истакао да стратешки партнер мора да буде из те бранше, као и да гарантује специјалне цене у испорукама гаса односно јефтинији гас. Бајатовић је рекао, да Азотара од 1. јануара ове године добија гас од свог управљача – Србијагаса и да је због “неодговорности појединих државних службеника” пропао аражман са Русима од којих је Азотара добијала гас по нижим ценама.

Генерални директор Србијагаса је казао да је за Азотару неопходан стратешки партнер због планираних неопходних ремонта и инвестиција. Према његовим речима, уколико Азотара не добије стратешког партнера могла би да оде у стечај.

ХИП Азотара је највећа домаћа фабрика домаћег ђубрива и једина у Србији у којој се производи амонијак. Након неуспешне приватизације која је спроведена у сарадњи са фирмама из Литваније, Јавно предузеће Србијагас је од 2009. године постало њен већински власник.

Извор: Вечерње Новости
Вечерње новости