ALARMANTNO Iscurela je tona amonijaka u pančevačkoj Azotari
  • Home
  • ALARMANTNO Iscurela je tona amonijaka u pančevačkoj Azotari
ALARMANTNO Iscurela je tona amonijaka u pančevačkoj Azotari

Posle noćašnjeg nestanka struje u pančevačkoj Azotari i prilikom današnjeg pokretanja pogona „Karbamida“ u prepodnevnim satima, zbog rupe na cevi, iscurela je tona amonijaka iz jedne oštećene cevi. Situacija je bila alarmantna, reagovali su i vatrogasci, ali posledica od curenja amonijaka nije bilo.

Ni za radnike, ni za zaštitu životne sredine u Pančevu, niti fabriku. Zbog ovog akcidenta u Azotaru je danas stigla inspekcija za zaštitu životne sredine u vanrednu kontrolu.

-Pogon „Karbamida“ bezbedno je zaustavljen izmedju 8.30 i 11 časova jutros . Dobio sam informaciju od Azotare da je noćas zbog nestanka struje ispao pogon „Karbamida“ dok sam jutros pozvan intevenišem zbog amonijaka koji je cureo iz cevi. U toku tih dva sata icurela je jedna tona amonijaka. Pogon je trenutno zaustavljen. Utvrđeno je da je amonijak iscureo zbog oštećene gumice na jednoj cevi – rekao je Šimon Bančov, pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine.

Pančevačka Azotara ostajala je bez struje tokom noći nekoliko puta. Ipak, smatrajući da će se energetska situacija stabilizovati, rukovodstvo Azotare danas je pokušalo da pokrene pogon Karbamida kada je i došlo do curenja amonijaka

– Prilikom starta primetili smo na ventilu curi amonijak u postrojenju „Karbamid“. Sve službe su reagovale, obaveštene sve nadležne službe i inspekcije,vatrogasci izašli na teren i vodom polivali amonijak koji je cureo na jednoj cevi – rekla je Gordana Vasović, iz preduzeća „HIP Azotara“.

Gradski monitoring za praćenje aerozagađenja nije zabeležio uvećane koncentracije zagađujućih materija u Pančevu niti se amonijak osetio kao miris u vazduhu.

Izvbor: Blic
Blic

maj 27, 2014/ by / in ,
Comments

Comments are closed here.