После ноћашњег нестанка струје у панчевачкој Азотари и приликом данашњег покретања погона „Карбамида“ у преподневним сатима, због рупе на цеви, исцурела је тона амонијака из једне оштећене цеви. Ситуација је била алармантна, реаговали су и ватрогасци, али последица од цурења амонијака није било.

Ни за раднике, ни за заштиту животне средине у Панчеву, нити фабрику. Због овог акцидента у Азотару је данас стигла инспекција за заштиту животне средине у ванредну контролу.

-Погон „Карбамида“ безбедно је заустављен измедју 8.30 и 11 часова јутрос . Добио сам информацију од Азотаре да је ноћас због нестанка струје испао погон „Карбамида“ док сам јутрос позван интевенишем због амонијака који је цурео из цеви. У току тих два сата ицурела је једна тона амонијака. Погон је тренутно заустављен. Утврђено је да је амонијак исцурео због оштећене гумице на једној цеви – рекао је Шимон Банчов, покрајински инспектор за заштиту животне средине.

Панчевачка Азотара остајала је без струје током ноћи неколико пута. Ипак, сматрајући да ће се енергетска ситуација стабилизовати, руководство Азотаре данас је покушало да покрене погон Карбамида када је и дошло до цурења амонијака

– Приликом старта приметили смо на вентилу цури амонијак у постројењу „Карбамид“. Све службе су реаговале, обавештене све надлежне службе и инспекције,ватрогасци изашли на терен и водом поливали амонијак који је цурео на једној цеви – рекла је Гордана Васовић, из предузећа „ХИП Азотара“.

Градски мониторинг за праћење аерозагађења није забележио увећане концентрације загађујућих материја у Панчеву нити се амонијак осетио као мирис у ваздуху.

Извбор: Блиц
Блиц